Μετάβαση σε περιεχόμενο

Γρίπη ή κρυολόγημα: Όλα τα συμπτώματα


admin

Recommended Posts

Διανύουμε περίοδο έξαρσης της εποχικής γρίπης, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, με τους ειδικούς να επαναλαμβάνουν: «Ποτέ δεν είναι αργά για το εμβόλιο, έστω και τώρα οι ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να εμβολιαστούν».

Τόσο η γρίπη όσο και το κρυολόγημα είναι ιογενή νοσήματα και η αλληλοεπικάλυψη των συμπτωμάτων στις δύο περιπτώσεις πολλές φορές μάς δυσκολεύει να τα ξεχωρίσουμε.

Όπως επισημαίνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, κατά την περίοδο έξαρσης της γρίπης «κυκλοφορούν» και άλλοι ιοί που προσβάλλουν το αναπνευστικό και προκαλούν παρόμοια συμπτώματα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι ρινοϊοί, η κύρια αιτία του κοινού κρυολογήματος, και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, ο οποίος αποτελεί την πιο συχνή αιτία σοβαρής νόσου του αναπνευστικού στα παιδιά και μία από τις κύριες αιτίες βαριάς νόσησης ή και θανάτου σε ηλικιωμένα άτομα.

Άλλοι ιοί που μπορεί επίσης να προκαλέσουν κλινική εικόνα παρόμοια με εκείνη της γρίπης είναι οι αδενοϊοί και οι ιοί της παραγρίπης.

Γρίπη vs. κρυολόγημα: Οι βασικές διαφορές

Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από ιούς διαφορετικούς από τους ιούς της γρίπης. Τα συμπτώματα του κρυολογήματος είναι συνήθως πιο ελαφρά, περιορίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό (καταρροή, φτάρνισμα, πονόλαιμος), διαρκούν λιγότερο και σπάνια οδηγούν σε επιπλοκές. Αντίθετα, η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσηση και επιπλοκές που μπορεί να αποδειχθούν ακόμη και θανατηφόρες για κάποια άτομα, π.χ. σε άτομα με χρόνια νοσήματα.

Πολλές φορές ένα σοβαρό κρυολόγημα και μια μέτριας βαρύτητας γρίπη μπορεί να εμφανίζονται με την ίδια περίπου κλινική εικόνα. Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι βασικές διαφορές μεταξύ του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης – παρότι τα συμπτώματα αυτά δεν εμφανίζονται πάντα.

grippi_kryologima-1.jpg

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε γρίπη

Μπορεί να έχετε γρίπη εάν παρουσιάσετε ξαφνικά πυρετό, συμπτώματα από το αναπνευστικό (καταρροή, βήχα), έντονους μυϊκούς πόνους και αυτό συμβαίνει τους χειμερινούς μήνες, κυρίως από τον Δεκέμβριο έως το Μάρτιο. Βέβαια μπορεί να πάθετε γρίπη οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου, αυτό όμως είναι σπάνιο.

Συνήθως οι γιατροί θέτουν τη διάγνωση με βάση τα συμπτώματα. Πάντως είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε τη γρίπη από άλλες ιώσεις του αναπνευστικού και μόνο με ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις μπορεί να γίνει ακριβής διάγνωση, αν και σπανίως αυτές κρίνονται αναγκαίες.


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

  • Απαντήσεις

    • Πολύ συγκινητική η ιστορία του άντρα σου Αντωνια μου...!Και καταπληκτικό ότι τα κατάφερε τόσο καλά ένα αδύναμο εμβρυακι. 💖 Και αυξήθηκε  το αποθεμα σας!! Δεν μπορειτε βεβαια να επιλεξετε εσεις ποια-ες θα βαλετε. 😄 Το ξερεις, φανταζομαι. Οι γιατροί ξεκινουν συνηθως τις ετ από τα πιο δυνατά έμβρυα, ώστε να έχετε περισσότερες πιθανότητες.  Επίσης, η ποιότητα της βλαστοκυστης στην πραξη φαίνεται. Μακαρι να πετυχεις με την πρωτη, ολες αυτο ευχομαστε! Αλλα το σημαντικο ειναι να ειναι υγιεις αυτες που θα βαλεις, οχι μονο αριστες σύμφωνα με τους χαρακτηρισμους των εμβρυολογων. Το έχουμε δει πολλές φορές. Από αγάπη κ ενδιαφέρον στο λέω. Επειδή είναι η πρώτη σου προσπαθεια και καλό είναι να έχεις ολες τις πληροφορίες.😉  Προς το παρον ολα καλα πανε, μακαρι να συνεχίσουν ετσι!!🥰🙏
    • Μακάρι κορίτσια μου!!! Να δω κ τα 2 θετικά🤞🏻🤞🏻🤞🏻 καλα αν είναι να γίνει θα γίνει… Κ γω με μια φορά έπιασα στη βιοχημική 
    • Και μένα είχε πρηστεί το στήθος πολύ νωρίτερα και τελικά ήμουν έγκυος...βέβαια εγώ το υποψιάστηκα 5 μέρες πριν την αναμενόμενη περίοδο επειδή είχα συχνοουρία.  Την Δευτέρα περιμένεις λογικά...οπότε ένα τεστ αύριο ή μεθαύριο θα δείξει πιστεύω.
    • Καλά...χαλάλι σου...να έχεις το χαρτί και να μην το κοιτάς!!!! Εγώ στα άλλα δεν έκανα γιατί τότε δεν τα ξέραμε αυτά...τώρα θέλει η μικρή να κάνουμε γιατί το είδε σε βιντεάκια και θα κάνουμε αλλά εγώ και ο άντρας μου θα το ξέρουμε. Ουσιαστικά θα γίνει για τα παιδιά και για το τζέρτζελο και το πείραγμα σε συγγενής και φίλους. 
    • Κορίτσι μου μιλά με τον γυναικολόγο σου για να επισκεφτείς οδοντίατρο! Μετά το πρώτο τρίμηνο δεν έχεις πρόβλημα για σφραγίσματα κτλ και η τοπική αναισθησία είναι τοπική όπως το λέει και η λέξη! Είχα ρωτήσει οδοντίατρο σε πιθανή εγκυμοσυνη και κάποιο θέμα στα δοντια και μου είπε αυτό επακριβώς!
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...