Μετάβαση σε περιεχόμενο

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΑΠΟ ΙΚΑ


Recommended Posts

Καλημέρα! Θα ήθελα να ρωτήσω κάποια μανούλα που έχει πρόσφατη τη διαδικασία, τι δικαιολογητικά απαιτούνται για το ΙΚΑ, προκειμένου να μου επιστραφούν οι εισφορές απο την εργασία, που κατέβαλα για 1 χρόνο μετά τη γέννα του μπεμπάκου μου. δλδ για Φεβρουάριο 2011 έως Φεβρουάριο 2012, για το οποίο διάστημα θα έπρεπε να πληρώνω τη μισή εισφορά στο ΙΚΑ.

Ευχαριστώ!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Κανονικα γι'αυτο το διαστημα η παρακρατηση γινετε απο τον εργοδοτη αυτοματα και δεν κανεις κατι εσυ

Ελεγξε τις αποδειξεις μισθοδοσιας σου

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Λοιπόν αν θυμάμαι καλά τους πήγα:

1)Ληξιαρχική πράξη γέννησης του τέκνου γνήσια

2)Βεβαίωση από τον εργοδότη για τις ημερομηνίες που έλειπαμε άδεια και πότε επέστρεψα στη δουλειά(δεν υπάρχει πρότυπο μόνη μου το έφτιαξα)

3)Βεβαίωση από Οαεδ αν πήρες το εξάμηνο

4)Βιβλιάριο ΙΚΑ

Αυτά θυμάμαι.Αίτηση έχω κάνει από 24/10 και ακόμα δεν έχω λάβει τίποτα μετά από 2-3 τηλεφωνηματα που τους έχω κάνει.Μιλάω για Ικα Ρόδου.Μου είπανε να ξαναπάρω αρχές Μάρτη.

Τα περνάνε από ελεγκτή και είναι ανάλογα σε ποιον θα πέσεις..

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

και σε ικα Αθηνας μετα απο 5 μηνες μου ειπαν να ξαναρωτησω..εμενα δεν ηθελαν το βιβλιαριο αλλα την αποφαση του ικα οτι πηρα το επιδομα λοχειας.κ στην ληξιαρχικη πραξη που τους πηγα πρωτοτυπο την εβγαλαν φωτοτυπια.και μια αιτηση μου εδωσαν να συμπληρωσω.ελπιζω να εχεις καλυτερη τυχη απο εμας κ να τα παρεις πιο γρηγορα!!

Cesilia κανονικα ετσι πρεπει αλλα σε πολλες περιπτωσεις οπως κ στην δικια μου δεν το εκαναν κ πρεπει να τρεχουμε εμεις τωρα!!!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Κορίτσια, σας ευχαριστώ! ναι, η αλήθεια είναι ότι δεν το έκαναν οι εργοδότες κ βασικά πρώτη φορά ακούω την περίπτωση που αναφέρει η Cesilia.. αχχχ, εγώ που είμαι σε 2 φροντιστηρια, πρέπει να πάω σε 2 ικα, γιατί καλύπτουν διαφορετική περιοχή. η κουμπάρα μου τα πήρε απο ικα αθηνων μετά απο 3 μήνες. κ πάλι ευχαριστώ!!!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

θυμαμαι στο πρωτο μου παιδι ειχα κανει τη διαδικασια μετα μου ειχαν πει δηλ απο το 2010 και μετα δεν θα γινοταν αυτη η διαδικασια

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Θέμα της εγκυκλίου είναι η επιστροφή εισφορών (δηλαδή χρημάτων) προς εργαζόμενες μητέρες με ασφάλιση ΙΚΑ.

Πρόκειται για μία καθυστερημένη κατά δύο χρόνια εφαρμογή του νόμου που προέβλεπε ότι οι μητέρες εργαζόμενες που επιστρέφουν στην εργασία τους δικαιούνται για 12 μήνες μειωμένες εισφορές προς το ΙΚΑ κατά 50% για τον κλάδο κύριας σύνταξης.

Συγκεκριμένα αφορά τις μητέρες εργαζόμενες που επέστρεψαν στην εργασία τους από άδεια λοχείας μετά τις 3/4/2007.

Δεν αφορά μητέρες που η άδεια λοχείας τους έληξε πριν από αυτήν την ημερομηνία.

Οι δικαιούχες μητέρες πρέπει να κάνουν αίτηση στο ΙΚΑ για την επιστροφή των εισφορών με τα παρακάτω δικαιολογητικά:

Ληξιαρχική Πράξη γέννησης του μωρού

Αίτηση (δίνεται στο ΙΚΑ αλλά υπάρχει και στην εγκύκλιο)

Βεβαίωση Εργοδότη για την απασχόλησή της μητέρας όπου να φαίνεται πότε σταμάτησε η μητέρα με άδεια κύησης και πότε έληξε η λοχεία της.

Βιβλιάριο ΙΚΑ και φωτοτυπία το εξώφυλλο με την φωτογραφία και τον αριθμό μητρώου ΙΚΑ

Φωτοτυπία του βιβλιαρίου ΙΚΑ της σελίδας (ή σελίδων) όπου φαίνονται οι ημερομηνίες της άδειας μητρότητας,λοχείας, τα επιδόματα κλπ.

Φωτοτυπία της απόφασης του ΟΑΕΔ για την εξάμηνη ειδική άδεια μητρότητας όπου φαίνονται οι ημερομηνίες της άδειας (για όσες μητέρες πήραν την άδεια αυτή)

Για όσες μητέρες θα επιστρέψουν στην εργασία τους μετά την 1/4/2010 θα εφαρμοστεί ο προβλεπόμενος νόμος αυτόματα από τον εργοδότη τους και έτσι δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία αίτηση επιστροφής χρημάτων.

Για περισσότερες λεπτομέρειες οι ενδιαφερόμενες μπορούν να διαβάσουν την επισυναπτόμενη εγκύκλιο ή να απευθυνθούν στο ΙΚΑ της περιοχής τους.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

ευχαριστώ κοπέλα μου! ωστόσο εγώ απ'όσο βλέπω απο το ωρομίσθιό μου - διότι εργάζομαι σε φροντιστηριο μ.ε. - τα πληρώνω κανονικότατα στο ικα κ ουδεμία "έκπτωση" στην εισφορά μού έγινε....

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

αυτόματα από τον εργοδότη τους και έτσι δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία αίτηση επιστροφής χρημάτων.

μπορείς αλήθεια να μου εξηγήσεις αυτό με τον εργοδότη? εμένα κανείς απο τους 2 δεν μου ανέφερε ποτέ κάτι για μειωμένες εισφορές, αν κ έχω πει ότι θα παω στο ικα να κάνω την αιτηση...

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Κανονικα τα προγραμματα μισθοδοσια το κανουν αυτοματα..αλλα ετσι οπως ειναι τα πραγματα...

καλο κουραγιο και καλη επιτυχια

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Δεν το ξέρουν πολύ εργοδότες ότι πρέπει να κάνουν μειωμένες εισφορές και δεν το εφαρμόζουν γι αυτο τρέχουμε εμείς τώρα.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ?ΕΙΜΑΙ ΑΝΕΡΓΗ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ ΑΠΟ 5/10 ΑΠΟΛΥΘΗΚΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 8 ΜΙΣΗ ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΕΓΚΥΟΣ .ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΥΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΧΕΙΑΣ (ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΟΣΟ ΞΕΡΩ ΤΟΚΕΤΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΩ ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ) ΘΑ ΠΑΡΩ ΚΑΠΟΙΟ ΧΑΡΤΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΩ ΣΤΟ ΙΚΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑΡΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ Κ ΤΗ Β ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΤΟΥ ΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΥΗΣΗΣ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΟΡΙΤΣΙΑ

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

ευχαριστώ κορίτσια για τις απαντήσεις σας. θα πάω στα ικα να ρωτήσω τι δικαιούμαι.

elpidaki με το καλό το μωρό σας! λοιπόν, για τον εοππυ μέχρι να γεννήσεις κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει τελικά, οπότε και το επίδομα τοκετού μπορεί να το πάρεις και αυτό στο χέρι κανονικά. όσο για τα επιδόματα κυοφορίας-λοχείας εγώ τα πήρα όντας άνεργη, εφόσον είχα συμπληρώσει 200 ένσημα τα 2 προηγούμενα χρόνια πριν απο την ΠΗΤ.

αυτό για τον οαεδ δεν γνωρίζω για να σου λύσω την απορία, γιατί απο εκεί είχα εξαντλήσει τους μήνες επιδόματος ανεργίας κ δεν δικαιούμουν τίποτε άλλο. όμως ανήκω σε διαφορετική κατηγορία, διότι εμείς οι καθηγητές φροντιστηρίων επιδοτούμαστε μόνο 5 μήνες με ανεργία. ελπίζω να βοήθησα. κ πάλι με το καλό!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

πολλοι εργοδοτες δεν το ξερουν και δεν το κανουν!!! κανονικα πρεπει να κανουν τη διαδικασια και εσυ να περνεις περισσοτερα λεφτα εγω που δουλευα και σε δημοσια υπηρεσια εγινε χαμος για να κανουν τη διαδικασια. μιλα με το ικα την περιοχης σου για το τι θελους γιατι και οι υπαλληλοι εχουν και τις παραξενιες τους και μετα με την επιχειρηση-λαγιστη γαιτι να χασεις κατι που δικαιουσαι!!!!!!!και καντο τωρα για να μην χασεις τις ημερομηνιες. εγω το ειχα ψαξει πολυ και φυσικα τα πηρα πισω τα λεφτα!!!και μου ειχε πει η λογιστρια της υπηρεσιας μην το πεις και σε αλλες και ολυ ζηταν ολες τετοια πραγματα και τρεχω!!! ακου κει υπαλληλος!!! να χασουν οι κοπελες τα λεφτα τους γιατι αυτη βαριεται που κανονικα επρεπε να το ξερει απο μονη της!!!!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

τον ιουλιο του 2011 ειχε βγει μια εγκυκλιος συμπληρωματικη του νομου που συζητατε που ελεγε οτι οσες δεν εχουν παρει αυτες τις εισφορες απο τον εργοδοτη τους μπορουν να κανουν αιτηση στο ικα που ανηκει η επιχειρηση που δουλευετε και αφου κανουν ελεγχο στο ΑΠΔ που συμπληρωνει ο εργοδοτης(εκει φαινεται εαν εχουν αποδωθει οι εισφορες στον εργαζομενο)σας δινει το ποσο που δικαιουσται το ικα.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

  • 3 months later...

θα ήθελα τα φώτα σας, αν είχατε παρόμοια (δυσάρεστη) εμπειρία...

ο ένας εργοδότης έκανε τις διαδικασίες, δεν έχει καταθέσει βεβαια ακόμη στο ΙΚΑ τα δικαιολογητικά μου, αλλά εν πάση περιπτώσει κάπως κινείται το θέμα :?

ο άλλος εργοδότης, είναι ένας ανόητος άνθρωπος, με έναν ακόμη πιο ανόητο λογιστή που με έδιωξε κακήν κακώς και μου είπε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα κ σιγά τα λεφτά, που τα θέλω κ πίσω! σημειωτέον, το ΙΚΑ είναι μόλις απέναντι απο το γραφείο του :o

τώρα εγώ τι ακριβώς να κάνω? θέλω πίσω τις εισφορές μου, άλλωστε τις δικαιούμαι, δεν επιβαρύνω ΚΑΝΕΝΑΝ -ούτε το λογιστή, ούτε και τον εργοδότη - ωστόσο το ΙΚΑ θέλει την αίτηση επιστροφής μέσω του εργοδότη γιατί γέννησα το 2011, οπότε ο νόμος είχε τροποποιηθεί κ δεν πάει πια η μαμά στο ΙΚΑ. Ετσι δεν είναι?

Οσο περνά ο καιρός, δεν βλέπω κανενα ενδιαφέρον απο τον ηλίθιο λογιστή κ απολύτως καμία κίνηση απο τον απίστευτο πράγματι εργοδότη, που κατά τα άλλα τις παρανομίες του ήξερε να τις κάνει σε βάρος μου και όχι μόνο, ως συνήθως...

διάβασα τη συμπληρωματική εγκυκλιο του Ιουλίου 2011 που ανέφερε η sofia_p αλλά δεν είδα να προκύπτει απο κάπου αυτό που λέει, αν κ πάρα πολύ θα το ήθελα.

τι μπορώ να κάνω βρε κορίτσια? ευχαριστώ!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

εγω γεννησα το 2010 εχω κανει μονη μου την αιτηση στο ικα της περιοχης μου(επαρχια) και ακομα δεν εχω παρει τιποτα.Τους ενοχλω συνεχεια βεβαια αλλά όλο η απάντηση είναι δεν έχουμε χρόνο να τα δούμε,θα τα κοιτάξουμε μέχρι τέλος του μήνα.Τώρα από τη καινούρια βδομάδα θα ενημερώσω τον προιστάμενο,δεν πάει άλλο.

Όσον αφορά αυτό που λες ότι άλλαξε κάτι και δε μπορείς να πας η ίδια να το ζητήσεις δε το ξέρω.Αλλα νομίζω πρέπει να πας στο ΙΚΑ της περιοχής σου να επιμείνεις να καταθέσεις εσύ την αίτηση.Δεν έχει σημασία που είναι λίγα τα λεφτά ,όσα και να ναι τα δικαιούμαστε.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Eυχαριστώ πάρα πολύ MARDIO για την αμεση απάντηση! Ελπίζω να λάβεις και εσύ γρήγορα ό,τι δικαιούσαι.είναι θέμα ΙΚΑ και μόνο. έχω ξαναπεί, η κουμπάρα μου απο το ένα ΙΚΑ τα πήρε πολύ γρήγορα 2-3 μήνες, ενώ απο το άλλο ακόμη περιμένει και περιμένει... βαρεμάρα και γραφειοκρατία!

φυσικά και δικαιούμαστε ακόμη κ το ελάχιστο ποσό, αλλά δυστυχώς υπάρχουν πολλοί κακοί επαγγελματίες και ατομιστές σε αυτή τη χώρα...

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Eυχαριστώ πάρα πολύ MARDIO για την αμεση απάντηση! Ελπίζω να λάβεις και εσύ γρήγορα ό,τι δικαιούσαι.είναι θέμα ΙΚΑ και μόνο. έχω ξαναπεί, η κουμπάρα μου απο το ένα ΙΚΑ τα πήρε πολύ γρήγορα 2-3 μήνες, ενώ απο το άλλο ακόμη περιμένει και περιμένει... βαρεμάρα και γραφειοκρατία!

φυσικά και δικαιούμαστε ακόμη κ το ελάχιστο ποσό, αλλά δυστυχώς υπάρχουν πολλοί κακοί επαγγελματίες και ατομιστές σε αυτή τη χώρα...

ακριβως οπως τα λες ειναι και απο προσωπικη μου εμπειρια..σε μερικα υποκαταστηματα υπαρχει μεγαλυτερη φιλοτιμια.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Προσθήκη...