Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Ελέγχοντας την αναπνοή του μωρού μου


    <p>Η αναπνοή των νεογέννητων δεν έχει ρυθμό. Αρχικά γίνεται γρήγορη και βαθιά,μετά επιβραδύνεται, κάνει παύση περίπου δεκαπέντε δευτερόλεπτα και...ξανά από την αρχή.</p>

Τα μωράκια μπορεί στον ύπνο τους να ροχαλίζουν δυνατά και να αναπαράγουν ήχους και μπορεί να κοιμούνται τόσο ήσυχα που η μητέρα να χρειάζεται να σκύψει πάνω από το κεφαλάκι τους για να ακούσει αν αναπνέουν.

Οι φυσιολογικές αναπνοές στα παιδάκια είναι γύρω στις 30-40 το λεπτό. Τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την ακανόνιστη αναπνοή του μωρού σας.

Η συμβολή του παιδιάτρου είναι απαραίτητη στις εξής περιπτώσεις:

- Όταν διαπιστώσετε ότι το μωράκι έχει κάτω από 10 ή πάνω από 60 αναπνοές το λεπτό.

- Όταν το μωρό δυσκολεύεται να αναπνεύσει, δηλαδή αν το στήθος του ανεβοκατεβαίνει έντονα και τα ρουθουνάκια του ανοίγουν ως τα όρια τους.

- Αν ακούσετε εισπνευστικό συριγμό (σφυρίζει αναπνέοντας).

- Αν την ώρα που αναπνέει το μωράκι το χρώμα γύρω από τα χείλη του ή οι άκρες των δαχτύλων του αρχίζουν να μελανιάζουν.

Σε περίπτωση που διαπιστώσουμε ότι το μωρό μας δεν αναπνέει το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να ελευθερώσουμε την αναπνευστική οδό. Τοποθετήστε το ένα χέρι στο μέτωπο του μωρού όπως όταν το ελέγχουμε γιο πυρετό και γείρετε ελαφρώς το κεφάλι του προς τα πίσω. Αν στο στόμα του υπάρχει κάποιο ξένο σώμα, προσπαθήστε να το βγάλετε προσεκτικά με τα δύο σας δάκτυλα. Με το δάχτυλο του άλλου χεριού σηκώνετε το σαγόνι για να κρατήσετε την αναπνευστική οδό ανοιχτή.

Αν γνωρίζετε πώς να κάνετε καρδιοαναπνευστική ανάνηψη ξεκινήστε αμέσως για 2 λεπτά. Αν όχι ζητήστε τη βοήθεια κάποιου που ξέρει. Ταυτόχρονα καλέστε αμέσως τα επείγοντα και συνεχίστε να δίνετε πρώτες βοήθειες.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...