Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Ασθένειες κι εμβόλια - Μέρος 3ο


    <p><strong><span style="font-family:Verdana;"><span style="color:#333333;">Παρωτίτιδα</span></span></strong></p>

Η παρωτίτιδα (μαγουλάδες) είναι νόσος που προσβάλλει τις παρωτίτιδες, τους αδένες που βρίσκονται χαμηλά στα μάγουλα.

Ο εμβολιασμός ειναι απαραίτητος κυρίως στα αγόρια. Χορηγείται μόνο του ή σε συνδυασμό με το εμβόλιο της ερυθράς και της ιλαράς.Μπορεί να προκαλέσει ελαφρύ πρήξιμο στο πρόσωπο μετά από 3 εβδομάδες.

Συμπτώματα:

Εκδηλώνεται με πρήξιμο και οδύνη των παρωτίδειων αδένων, που βρίσκονται κάτω από τους λοβούς των αυτιών. Αρχικά προσβάλλει την μια μεριά και ύστερα από ένα 24ωρο και τη δεύτερη. Το παιδί πονάει όταν ανοίγει το στόμα του για να φάει ή όταν αγγίζει την πάσχουσα περιοχή.Μπορεί να εμφανίσει και πυρετό ενώ σπάνια πονά η κοιλιά και το κεφάλι του.Άν περάσει μια φορά την αρρώστια αυτή, παθαίνει ανοσία για όλη τη ζωή του.

Θεραπεία

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την παρωτίτιδα. Ο γιατρός συνιστά ξεκούραση, πολλά υγρά ενώ το παιδί πρέπει να τρώει μαλακές τροφές για να μην ερεθίζεται ο λαιμός του.Το παιδί αναρρώνει ύστερα από μια εβδομάδα περίπου, ενώ οι επιπλοκές είναι σπάνιες.Στον ενήλικο άνδρα ή γυναίκα η παρωτίτιδα ενδέχεται στο 5% των περιπτώσεων να επιφέρει στειρότητα.

Εμβόλιο κατά της γρίππης

Η γρίπη μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη σε βρέφη καθώς και ηλικιωμένους. Ο ιός της γρίπης μεταλλάσεται συνέχεια.

Έτσι, το εμβόλιο που παρήχθη μια χρονιά ίσως να μην προφυλλάσσει από την επιδημία της επόμενης, γι΄αυτό χρειάζεται διαρκή ανανέωση.

Ηπατίτιδα Β

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των φορέων της ηπατίτιδας Β και γι΄αυτό το εμβόλιο θεωρείται απαραίτητο.

Η ασθένεια μεταδίδεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή και με μετάγγιση αίματος , και είναι υπεύθυνη για τον καρκίνο του ήπατος.

Το εμβόλιο γίνεται σε 3 ή 4 δόσεις, δεν έχει παρενέργειες, χορηγείται ενδομυϊκά και γι΄αυτό μπορεί να ξεκινήσει όταν το μωρό είναι νεογέννητο.

Ηπατίτιδα Α

Το εμβόλιο αυτό ανακαλύφθηκε πρόσφατα. Η ασθένεια αυτή, μεταδίδεται πιο εύκολα από την ηπατίτιδα Β από την τουαλέτα, τα ούρα, το σάλιο και τα τρόφιμα. Αν εμφανιστεί σε ενήλικους μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να οδηγήσουν στο θάνατο. Εμβολιάζονται κυρίως τα παιδιά προτού να αρχίσουν το νηπιαγωγείο ή το σχολείο.

Αιμόφιλος

Τα τελευταία χρόνια έχει κυκλοφορήσει το εμβόλιο κατά του αιμόφιλου της influenzae τύπου Β, μικροβιο που προκαλεί το 93% θανατηφόρων μηνιγγίτιδων σε παιδιά κάτω των 5 ετών. Μπορεί , επίσης, να προκαλέσει ωτίτιδα, αμυγδαλίτιδα, λαρυγγίτιδα, πνευμονία. Γίνεται σε παιδιά ηλικίας 2 μηνών και ολοκληρώνεται σε 4 δόσεις.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...