Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Το μητρικό γάλα επηρεάζει τη διάθεση και τη συμπεριφορά του βρέφους


    <p>To μητρικό γάλα περιέχει σάκχαρα που τροφοδοτούν τα βακτήρια του εντέρου τα οποία επηρεάζουν τον εγκέφαλο.</p>

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Evolution, Medicine and Public Health το μητρικό γάλα μπορεί να επηρεάσει και να αλλάξει την διάθεση και την συμπεριφορά του βρέφους.

Η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Katie Hinde υποστηρίζει συγκεκριμένα ότι το μητρικό γάλα εκτός από την ανάπτυξη του βρέφους επηρεάζει και μερικά τμήματα του εγκεφάλου τα οποία διαμορφώνουν τα συναισθήματα και συνεπώς τη συμπεριφορά του.

Για παράδειγμα αναφέρει ότι αν δεν υπάρχει αρκετή τροφή είναι καλύτερο για μια μητέρα να έχει ένα ήρεμο μωρό παρά ένα ζωηρό και δραστήριο. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω του μητρικού θηλασμού και του μητρικού γάλακτος που περιέχει τα συστατικά που επηρεάζουν τον εγκέφαλο.

Πρόσθεσε ακόμη ότι είναι πιθανό να επηρεαστεί το επίπεδο δραστηριότητας του βρέφους καθώς μια αλλαγή στη σύσταση του μητρικού γάλακτος επηρεάζει και τα βακτήρια στα έντερα του.

Το γάλα περιέχει πολλά δύσπεπτα σάκχαρα για το μωρό τα οποία όμως τρέφουν τα βακτήρια που ζουν τα έντερα του. Πειράματα σε ποντίκια και αρουραίους έδειξαν ότι τα συγκεκριμένα σάκχαρα απελευθερώνουν χημικά σήματα που φθάνουν στον εγκέφαλο και επηρεάζουν τα νεύρα. Έτσι, τα σήματα που απελευθερώνονται από τα βακτήρια στο έντερο μπορούν να ρυθμίσουν τη συμπεριφορά του βρέφους και συγκεκριμένα την κοινωνικότητα, το άγχος και τη νευρικότητα του.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...