Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Τα υπέρ και τα κατά της πιπίλας


    <p>Σχεδόν όλα τα μωράκια ανακαλύπτουν τη χαρά να πιπιλούν το δάχτυλο τους ήδη από την κοιλιά της μανούλας.</p>

Και όταν έρθουν στον κόσμο,συνεχίζουν να απολαμβάνουν αυτή τη συνήθεια. Μερικές μητέρες ανησυχούν και θεωρούν το πιπίλισμα του δαχτύλου κακή συνήθεια. Κι όμως σήμερα οι παιδίατροι βεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Το πιπίλισμα του δαχτύλου είναι η πιο φυσιολογική συνήθεια για ένα μωράκι καθώς χρησιμοποιεί το στόμα του για να ανακαλύψει και να γνωρίσει τον κόσμο γύρω του. Πιπιλώντας το δάχτυλο του ηρεμεί, διασκεδάζει και το προσωπάκι του λάμπει από ευτυχία και γαλήνη.

Τα περισσότερα παιδάκια σταματούν το πιπίλισμα του δαχτύλου από μόνα τους στην ηλικία περίπου των 5 ετών.

Η χρήση της πιπίλας θα πρέπει να γίνεται με προσοχή. Δηλαδή μόνο όταν υπάρχει ανάγκη και για όσο το μωρό είναι ανήσυχο.

Τα υπέρ

Η πιπίλα κόβεται πιο εύκολα από ότι το πιπίλισμα του δαχτύλου. Όταν το μωράκι σας μεγαλώσει μπορείτε να εξαφανίσετε τις πιπίλες. Αν και σίγουρα θα υπάρχουν γοερά κλάματα τις πρώτες μέρες, το μωράκι με την αδύναμη μνήμη του κάποια στιγμή θα το ξεχάσει τελείως. Αντίθετα το δάχτυλο είναι πάντα διαθέσιμο για να φωλιάσει μέσα στο στόμα του. Εξάλλου όταν όλοι οι άλλοι τρόποι αποτυγχάνουν, η πιπίλα αποτελεί το τελευταίο και πιο αποτελεσματικό όπλο για να ηρεμήσει το μωράκι. Αντί να κλαίει διοχετεύει όλη του την ενέργεια στην πιπίλα, ηρεμεί και κοιμάται ήσυχο.

Η γνώμη των οδοντιάτρων είναι ότι η πιπίλα βλάπτει λιγότερο τα δοντάκια τους από το δάχτυλο. Τα μωράκια όταν βάζουν το δάχτυλο στο στόμα τους σπρώχνουν τα δοντάκια προς τα έξω και έτσι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εμφανίσουν προγναθισμό.

Τα κατά

Το μωράκι που έμαθε να ηρεμεί μόνο με την πιπίλα και του είναι απαραίτητη για να είναι χαρούμενο και ευτυχισμένο αρχίζει να εξαρτάται σιγά σιγά από αυτήν. Μεγαλώνοντας λοιπόν, δε θα ενδιαφέρεται να ανακαλύψει τον κόσμο, να γνωρίσει τους ανθρώπους, να διασκεδάσει με τα παιχνίδια του και υπάρχει κίνδυνος να απομονωθεί. Και αυτό συμβαίνει μόνο όταν γίνεται κατάχρηση της πιπίλας.

Κάθε φορά δηλαδή που το μωρό κλαίει πολλές μητέρες για να το κάνουν να σταματήσει καταφεύγουν αμέσως στην πιπίλα χωρίς πρώτα να ψάξουν την αιτία του κλάματος και να προσπαθήσουν να βρουν εναλλακτικές λύσεις. Αν αποφασίσετε να δώσετε στο μωράκι σας πιπίλα αναρωτηθείτε πρώτα μήπως θέλει τη μανούλα του και όχι την πιπίλα. Ακόμα αν το μωρό σας έχει συνηθίσει να κοιμάται με πιπίλα θα σας ξυπνάει κάθε φορά που την χάνει από το στόμα του. Προ παντός όμως ποτέ μη κρεμάσετε την πιπίλα στο λαιμό του με κορδόνι με τη σκέψη ότι δε θα την χάνει. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να πνιγεί.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...