Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Το πορτραίτο ενός νεογέννητου!


    <p>Τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του νεογέννητου έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες.</p>

Το κεφαλάκι του είναι συνήθως μεγάλο, το δερματάκι του λεπτό και κόκκινο, τα ματάκια του πρισμένα, η κοιλίτσα μεγάλη και τα ποδαράκια κοκαλιάρικα.

Ας δούμε όμως ένα ένα αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά

Δέρμα

Το δέρμα του νεογέννητου είναι πολύ λεπτό και συχνά καλύπτεται από τρίχωμα σαν χνούδι. Τα περισσότερα μωράκια γεννιούνται με κατακόκκινο δερματάκι και με άκρα μελανά. Αυτό οφείλεται στην πίεση που ασκείται κατά τον τοκετό και πολύ γρήγορα θα φύγει. Η επιδερμίδα του μωρού που μόλις βγαίνει από την κοιλίτσα της μαμάς είναι αρκετά λιπαρή καθώς καλύπτεται από ένα σμήγμα λευκού χρώματος. Αυτή η λευκή ουσία προστάτευε το μωρό 9 μήνες στον αμνιακό σάκο και λειτουργεί ως ρυθμιστής θερμοκρασίας και ως λιπαντικό κατά τον τοκετό. Προστατεύει το μωράκι από το κρύο και ταυτόχρονα διατηρεί την εσωτερική του θερμοκρασία σε περίπτωση ζέστης.

Ακόμα μπορεί να παρατηρήσουμε στο δέρμα του παιδιού κάποια σημάδια όπως κοκκινίλες, κόκκινα εξανθήματα, μελανές κοιλίδες στο πίσω μέρος των γλουτών, μικρά άσπρα σπυράκια στη μυτούλα του. Αυτά τα σημάδια δε θα πρέπει να ανησυχούν τις μανούλες καθώς δεν έχουν καμία παθολογία και μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υποχωρήσουν.

Κεφάλι

Το κεφαλάκι του είναι συνήθως μεγάλο αναλογικά με το υπόλοιπο σώμα. Μάλιστα όσο πιο μικρόσωμο είναι τόσο πιο μεγάλο θα μας φαίνεται το κεφάλι του. Το σχήμα του κεφαλιού του συχνά είναι μυτερό, έχει εξογκώματα και καρούμπαλα. Αυτά είναι τα λεγόμενα κεφαλαιματώματα τα οποία προκύπτουν από την πίεση που ασκείται στον φυσιολογικό τοκετό και υποχωρούν από μόνα τους μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Στο κεφάλι του νεογέννητου υπάρχουν δύο πηγές, η πρόσθια και η οπίσθια. Πρόκειται για τις μαλακές περιοχές στο κρανίο του καθώς στα σημεία αυτά τα οστά δεν έχουν ενωθεί τελείως. Αμέσως μετά τη γέννηση ο παιδίατρος εξετάζει τις περιοχές αυτές για να διαπιστώσει αν υπάρχουν κατάγματα και διογκώσεις. Το κεφαλάκι του διαμορφώνεται σιγά σιγά μέσα στα 2 πρώτα χρόνια της ζωής του.

Μάτια

Τα ματάκια του συνήθως είναι πρησμένα και για το λόγο αυτό δεν μπορεί να τα ανοίξει ακόμα καλά. Το πρήξιμο αυτό κρατά σχεδόν για 3-4 μέρες και υποχωρεί. Ένας ακόμη λόγος που το νεογέννητο δεν μπορεί να ανοίξει ακόμα τα ματάκια του είναι ότι δεν έχει συνηθίσει ακόμα το φως. Πολύ σπάνια το νεογέννητο μπορεί να εμφανίσει πύο στα μάτια. Πρόκειται για τη νεογνική οφθαλμία που οφείλεται στα διάφορα μικρόβια που μπορούν να επικαθίσουν στα μάτια του εμβρύου όταν αυτό διασχίζει τον κόλπο της μήτρας.

Το χρώμα των ματιών του νεογέννητου είναι συνήθως γαλανό. Αυτό όμως αλλάζει και διαμορφώνεται στους πρώτους 6 μήνες.

Γεννητικά όργανα

Τα γεννητικά όργανα του νεογέννητου είναι αρκετά μεγάλα σε σχέση με το σώμα του. Αυτό συμβαίνει επειδή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι ορμόνες της μητέρας περνούν μέσω του πλακούντα στο αίμα του μωρού. Τα κοριτσάκια μπορεί να έχουν πρησμένο αιδοίο και καμιά φορά μπορεί να τρέχει βλέννα ή και μερικές σταγόνες αίμα. Αυτό ονομάζεται ψευτοπερίοδος, κρατάει λίγες μέρες και δεν θα πρέπει να μας ανυσηχεί.

Ομφαλός

Μετά τον τοκετό ο γιατρός κόβει τον ομφάλιο λώρο σε απόσταση περίπου 4-5 εκατοστά από την κοιλιά του βρέφους. Το τμήμα του λώρου που έχει μείνει θα αρχίσει να μαυρίζει και σε χρονικό διάστημα 15 με 20 μέρες θα ξεραθεί και θα πέσει από μόνο του.

Στήθος

Και το στήθος του νεογέννητου μπορεί να είναι πρησμένο και μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις, τόσο στα αγοράκια όσο και στα κοριτσάκια, να τρέχει λίγο γάλα. Αυτό οφείλεται στις ορμόνες της μητέρας και διαρκεί 4-5 μέρες.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...