Μετάβαση σε περιεχόμενο
admin
admin

Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τα ρούχα σας (video)

    Ας είμαστε ειλικρινείς: Οι περισσότεροι από εμάς δεν πλένουμε πάντα τα ρούχα μας όσο συχνά θα έπρεπε. Είτε χρησιμοποιείτε το κλασικό “τεστ” της... μυρωδιάς, είτε παρατείνετε την μπουγάδα όσο το δυνατόν περισσότερο λόγω έλλειψης χρόνου, το πιο πιθανό είναι ότι επιτρέπετε σε πολλές βλαβερές ουσίες να συσσωρεύονται στα ρούχα σας.

Άρα, πόσο συχνά είναι πραγματική ανάγκη να πλένετε τα ρούχα σας; Και ποια από αυτά μπορείτε να τα αφήσετε λίγο παραπάνω; Ένα νέο βίντεο από την επιστημονική ομάδα του Brit Lab μας βοηθάει να καταλάβουμε πότε είναι η ώρα να βάλετε (επιτέλους!) πλυντήριο.

Ο άνθρωπος εκκρίνει διάφορες ουσίες με φυσικό τρόπο και μπορεί να αποβάλλει 500 εκατομμύρια δερματικά κύτταρα και ένα λίτρο ιδρώτα κάθε μέρα, χωρίς να το καταλάβει. Αλλά από μόνος του, ο ιδρώτας δεν μυρίζει. Είναι τα βακτήρια που ζουν στο δέρμα σας, τα οποία τρέφονται από τον ιδρώτα και τα κύτταρα του δέρματος, που κάνουν τον ιδρώτα να έχει την χαρακτηριστική άσχημη οσμή.

Για παράδειγμα, το βακτήριο Staphylococcus epidermidis, ζει με φυσικό τρόπο στο δέρμα σας και διασπάει τα αμινοξέα στον ιδρώτα και δημιουργεί ισοβαλερικό οξύ. Αυτό είναι που προκαλεί πολύ άσχημη οσμή.

Τα ρούχα που έρχονται σε στενή επαφή με τα πιο “ευαίσθητα” σημεία του σώματός σας, όσον αφορά τον ιδρώτα, δηλαδή τις μασχάλες, τα γεννητικά όργανα, το στήθος και τα πέλματά σας θα πρέπει να πλένονται πολύ πιο συχνά: κάθε μέρα! Οπότε t-shirts, εσώρουχα, φανέλες και κάλτσες πρέπει να τα αλλάζετε καθημερινά.

Ευτυχώς, τα σύγχρονα απορρυπαντικά χρησιμοποιούν επιφανειοδραστικές ουσίες που κάνουν τους λεκέδες υδατοδιαλυτούς, και πιο εύκολο να απομακρυνθούν από το ύφασμα.

Επίσης, οι πετσέτες πρέπει να πλένονται πολύ πιο συχνά από ό,τι νομίζετε. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι, επειδή οι πετσέτες είναι νωπές για μεγάλα χρονικά διαστήματα και τις κρατάμε σε δωμάτια χωρίς πολύ φως, αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων. Γι' αυτό θα πρέπει να πλένονται μετά από μόλις 3 χρήσεις!

Οι πιτζάμες επίσης θα πρέπει να πλένονται νωρίτερα από ό,τι νομίζετε. Ένας καθηγητής από το London School of Hygiene υποστηρίζει ότι θα πρέπει να τις βάζετε για πλύσιμο μετά από μόλις μια εβδομάδα χρήσης, για να αποτραπεί η πιθανότητα μόλυνσης.

Υπάρχουν όμως και ρούχα που δεν χρειάζονται τόσο συχνό πλύσιμο. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα τζιν. Για να μάθετε περισσότερα, δείτε το βίντεο που ακολουθεί...

 

 

Επεξεργάστηκε από admin




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...