Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Πώς είναι η μαμά μου; 10+2 φράσεις γραπτού περιγραφικού λόγου για το Δυσλεξικό παιδί


    <p>Με τον Π, ο οποίος πηγαίνει Α' Γυμνασίου και είναι η πρώτη φορά που δέχεται παρέμβαση για τις Μαθησιακές του δυσκολίες, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την έντονη δυσκολία του στη σύνταξη κειμένου.</p>

Ξεκινήσαμε από τη σύνταξη προτάσεων και προχωρήσαμε στο επόμενο βήμα που είναι η παραγωγή παραγράφου. Αρχικά για τον Π η σύνθεση μιας παραγράφου ήταν ένα πολύ πολύπλοκο θέμα. Η διαδικασία "κολλούσε" σε κάθε βήμα. Απο τις αρχικές ιδέες για αυτό που ήθελε να γράψει, έπειτα στο να μπορέσει να τις βάλει με μια νοηματική αλληλουχία και τέλος να τις γράψει με ένα τέτοιο τρόπο που να γίνονται κατανοητές.

Το πρώτο πράγμα που μάθαμε ήταν η μέθοδος της χρωματιστής παραγράφου η οποία τον βοήθησε εξαιρετικά να τοποθετήσει στο χώρο την έκταση της παραγράφου και να κατανοήσει μέσα απο την οπτική αναπαράσταση τι σημαίνει πρόταση εισαγωγής, προτάσεις ανάπτυξης και τελική πρόταση. Μέσα στα πλαίσια της διδασκαλίας για τη συγγραφή παραγράφων του δόθηκε να αναπτύξει σε μια παράγραφο το θέμα: Πως είναι η μαμά μου!

Απο αυτή τη δοκιμασία προέκυψε η ανάγκη να γράψουμε φράσεις που μπορεί να χρησιμοποιήσει (όπως οι 6 φράσεις γραπτού λόγου) για να "ξεκινά" τις προτάσεις του. Μετά απο αυτό ο Π έγραψε μια πολύ περιεκτική παράγραφο που περιείχε σε σαφείς νοηματικά προτάσεις αυτό που ήθελε να πει για αυτήν.

10+2 φράσεις περιγραφικού λόγου

1. Της αρέσει το/τα/να......

2. Είναι καλή στο να......

3. Προτιμάει........

4. Ένα/κάποια απο τα προτερήματα της είναι....

5. Ένα/κάποια απο τα ελαττώματα της είναι......

6. Ένα όνειρο της είναι............

7. Έχει ταλέντο στο/στα..............

8. Τρελαίνεται για/όταν/να.............

9. Το αγαπημένο της....................

10. Αυτό που τη χαρακτηρίζει είναι..........

11. Οι φίλοι της βρίσκουν ότι είναι/έχει.......

12. Οι περισσότεροι γοητεύονται απο........

Tip:

Αν βρίσκεστε στην αρχική φάση παραγωγής παραγράφων μη πιέζετε ακόμα το δυσλεξικό παιδί να χρησιμοποιήσει εκτεταμένο λεξιλόγιο και πολλά επίθετα. Αυτό που μας ενδιαφέρει σε αυτό το στάδιο είναι απλά να γράψει μια κατανοητή παράγραφο χρησιμοποιώντας τις παραπάνω φράσεις!

Άσπα Μητρακάκη

Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος

ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας

email: amitrakaki@gmail.com

http://dyslexiaathome.blogspot.gr/2015/02/102.html




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...