Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Εμφάνισε τις λέξεις! Φωνολογία & Δυσλεξία


    <p>Τα παιδιά για να διαβάσουν χρειάζεται να έχουν κατακτήσει την ικανότητα της φωνημικής επίγνωσης.</p>

Αυτό σημαίνει τη δυνατότητα να μπορούν να χωρίζουν τις λέξεις στους ξεχωριστούς της ήχους (φωνήματα) αλλά και να τους συνδυάζουν για να συνθέτουν λέξεις. Σε παιδιά με Δυσλεξία/μαθησιακές δυσκολίες αυτή η δεξιότητα πολλές φορές εμφανίζεται ανώριμη και αυτό εμποδίζει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα της ανάγνωσης. Για αυτό και οι ασκήσεις φωνολογικής ενημερότητας είναι απαραίτητες σε ένα πρόγραμμα ειδικής παρέμβασης.

Μια απο αυτές τις ασκήσεις είναι και η: Εμφάνισε τις λέξεις! η οποία ενέχει το στοιχείο της έκπληξης κάτι που αποδεικνύεται εξαιρετικά αποτελεσματικό κατά τη διαδικασία της μάθησης. Το αυξημένο κίνητρο είναι πάντα στόχος στην ειδική αγωγή.

Υλικά: χαρτί Α4, νερομπογιές, πινέλο, ποτήρι με νερό, άσπρη κηρομπογιά

Άσκηση: Αρχικά συγκεντρώνετε όλα τα υλικά.

vPmb7Sh.jpg

Τα υλικά!

Έπειτα γράφετε εσείς στο άσπρο χαρτί με την άσπρη κηρομπογιά αυτά στα οποία θέλετε να εξασκηθεί το παιδί κατά την ανάγνωση. Κατόπιν ζητάτε απο το παιδί να βουτήξσει το πινέλο στην μαύρη νερομπογιά και να περάσει με το πινέλο απο πάνω αυτά που έχετε γράψει. Με αυτό το τρόπο αποκαλύπτονται σιγά, σιγά τα φωνήματα και το παιδί παίρνει το χρόνο του για να συνθέσει τα γραφόμενα και να τα αναγνώσει.

Έτσι μπορείτε ανάλογα με την ηλικία και τις δυσκολίες να γράψετε γράμματα.

s4Oi15A.jpg

Γράμματα!

Να γράψετε συλλαβές.

dHOap2N.jpg

Συλλαβές!

Να εξασκηθείτε στις λέξεις.

WgKkvV0.jpg

Λέξεις.

Οι λέξεις μπορεί να είναι πολλών μορφών ανάλογα με το στόχο μάθησης κάθε φορά. Η συγκεκριμένη άσκηση εφαρμόστηκε για ένα παιδί Γ' Δημοτικού που "μάντευε" τις λέξεις κατά την ανάγνωση του, καθώς είχε έλλειμμα στη φωνολογία και δυσκολία συγκέντρωσης. Με αυτή την άσκηση κερδίσαμε αρκετό χρόνο για να μπορεί να διαβάζει πιο συγκεντρωμένα και να συνθέτει τους ήχους περισσότερο αποτελεσματικά.

Tip: Το πινέλο πρέπει να έχει περισσότερο μαύρο χρώμα παρά νερό για να εμφανίζονται ευκολότερα οι λέξεις!

Απευθύνεται: Σε παιδιά με Δυσλεξία/μαθησιακές δυσκολίες για εξάσκηση στην φωνημική ενημερότητα και βελτίωση της ανάγνωσης. Επίσης μπορεί να γίνει και στα πρώτα στάδια ανάγνωσης όλων των παιδιών. Μια εύκολη άσκηση για θεραπευτές, εκπαιδευτικούς, γονείς.

Άσπα Μητρακάκη

Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος

ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας

email: amitrakaki@gmail.com

http://dyslexiaathome.blogspot.gr/2014/06/blog-post_30.html




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...