Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Λάθη που κάνουν οι μαμάδες για να τελειώσουν τα παιδιά το φαγητό τους!


    <p>Οι μανούλες ανησυχούν ιδιαίτερα για τη διατροφή του παιδιού τους και τις περισσότερες φορές είναι πολύ δυσαρεστημένες.</p>

Το παιδάκι μπορεί να τρώει πολύ λίγο, να μην πεινάει σχεδόν ποτέ, να τρώει συγκεκριμένες τροφές ή να τσιμπολογάει διαρκώς τροφές χωρίς καμία ιδιαίτερα θρεπτική αξία. Έτσι το τα οικογενειακά γεύματα μετατρέπονται σε μαρτύριο και νομίζοντας ότι θα ενθαρρύνουμε το παιδί μας να φάει χρησιμοποιούμε μερικές εκφράσεις που φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το παιδάκι θα φάει πάντα όταν πεινάσει. Προσπαθήστε να ηρεμήσετε και να δείξετε μια πιο χαλαρή στάση γιατί δεν υπάρχει τίποτα πιο αποθαρρυντικό για εκείνο από το να κάθεστε πάνω από το κεφάλι του και να μετράτε τις μπουκιές του. Αφήστε το μόνο του να σας πει ότι πεινάει και να αποφασίζει πότε έχει χορτάσει.

Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν για να καταφέρουμε το παιδί μας να αδειάσει το πιάτο του αλλά ας δούμε κάποιες εκφράσεις που συχνά χρησιμοποιούμε κατά τη διάρκεια του φαγητού και πρέπει να αποφεύγουμε να λέμε.

Θα σου δώσω σοκολάτα μόνο αν τελειώσεις το φαγητό σου. Το φαγητό δεν είναι απειλή ούτε κίνητρο για επιβράβευση και δωροδοκία. Η μέθοδος αυτή σπάνια αποδίδει γι'αυτό μη προσπαθείτε να δωροδοκήσετε ή να απειλείτε το μικρούλι σας με ένα κίνητρο για να φάει όλο του το φαγητό. Το παιδί με αυτό τον τρόπο βλέπει το φαγητό σαν κάτι δυσάρεστο και σαν ένα μέσο διαπραγμάτευσης.

Ακόμα δύο μπουκίτσες για τη μανούλα. Μην ανησυχείτε αν νομίζετε ότι δεν έχει φάει αρκετά ή αν δεν έχει φάει όσο εσείς θα θέλατε. Ποτέ μην το πιέσετε να παραμείνει στο τραπέζι αν δεν θέλει με την ελπίδα ότι θα καταφέρετε να φάει. Με την έκφραση "ακόμα μία για τη μαμά" απλά το ζορίζετε, το πιέζετε και το στεναχωρείτε γιατί νομίζει ότι αν δεν φάει αυτή τη μπουκιά θα είστε δυσαρεστημένη μαζί του.

Θα σου φτιάξω κάτι άλλο. Αν το παιδί σας αρνείται πεισματικά να φάει αυτό που του έχετε ετοιμάσει μην υποκύψετε να του φτιάξετε αυτό που επιθυμεί. Πριν μαγειρέψετε, δώστε του το δικαίωμα της επιλογής για να αισθανθεί ότι υπολογίζεται τη γνώμη του. Και αν σας ζητάει συνέχεια την ίδια τροφή ενδώστε προσωρινά στην επιθυμία του και θα δείτε ότι σε λίγες μέρες θα τα βαρεθεί και θα σας ζητήσει κάτι άλλο.

Πρέπει να φας αυτό που σου έφτιαξα. Σεβαστείτε τις προτιμήσεις του παιδιού σας κι αν όντως δεν του αρέσει η συγκεκριμένη τροφή που προσπαθείτε να του δώσετε μη το πιέζετε. Να θυμάστε ότι καμία τροφή δεν είναι αναντικατάστατη. Μπορείτε να του δώσετε τα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά με άλλη μορφή. Για παράδειγμα αν δεν του αρέσουν τα λαχανικά μπορείτε να του δώσετε φρούτα ή χυμούς φρούτων για να λάβει τις απαραίτητες βιταμίνες.

Μη παίζεις...τελείωνε το φαγητό σου! Δώστε στο παιδί όσο χρόνο θέλει για να φάει. Τα παιδάκια μπορεί να τρώνε συχνά απελπιστικά αργά και να διακόπτουν συνεχώς το φαγητό τους για να ασχοληθούν με κάτι άλλο. Προσπαθήστε να έχετε υπομονή και να δημιουργήσετε μια χαλαρή και ευχάριστη ατμόσφαιρα στο τραπέζι χωρίς βιασύνες, εντάσεις και συνεχείς προτροπές. Αν το πιέσετε το μόνο που θα καταφέρετε είναι να του δημιουργήσετε άγχος και να του κόψετε και τη λίγη όρεξη που του έχει απομείνει.

Μην το δοκιμάσεις αυτό, δε θα σου αρέσει! Μην αποθαρρύνετε το μικρούλι σας να δοκιμάζει καινούργιες τροφές και γεύσεις. Ακόμα και αν κάτι είναι καυτερό ή ξινό ή στυφό απλά προειδοποιήστε το χωρίς να το φοβίσετε να το δοκιμάσει.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...