Μετάβαση σε περιεχόμενο
admin
admin

Διαχειριστείτε ένα παιδί που… τα βγάζει όλα στη φόρα

Δεν κρύβει τίποτα: από τη ζημιά που έκανε το μικρό του αδερφάκι μέχρι το ότι ο συμμαθητής του αντέγραψε ή ότι ο γείτονας πέταξε κάτω ένα χαρτάκι. Το παιδί σας έχει πολύ αναπτυγμένο το αίσθημα του τι είναι σωστό και οτιδήποτε παρεκκλίνει από αυτό το εντοπίζει και σας το μεταφέρει.

Φυσικά σε ορισμένες περιπτώσεις είναι σημαντικό να αναφέρει μια λανθασμένη συμπεριφορά, όπως για παράδειγμα σε περιστατικά bullying που συνήθως αποκρύπτονται, όμως άλλες φορές η συνήθεια αυτή καταντά ενοχλητική ή αντιλαμβάνεται ως προδοσία από τους φίλους του.

Για ποιους λόγους το μικρό σας μεταφέρει ότι λανθασμένο δει να διαδραματίζεται μπροστά του; Ίσως θέλει να προσελκύσει την προσοχή σας, να τεστάρει τα όριά σας, να βοηθήσει κάποιον συνομήλικό του ή να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για κάτι που αφορά το ίδιο.

Το ζητούμενο είναι να το βοηθήσετε να κάνει έναν σαφή διαχωρισμό: υπάρχουν καταστάσεις τις οποίες μπορεί να λύσει μόνο του μαζί με το αδερφάκι ή τον συνομήλικό του και άλλες που είναι απαραίτητο να τις πει σε έναν ενήλικα. Στη μια περίπτωση μπορεί να βλάψει τον άλλον, ενώ στη δεύτερη να προσφέρει πολύτιμη βοήθεια.

Ο καλύτερος τρόπος είναι να ρωτήσετε για ποιο λόγο σας λέει τα «παραπτώματα» του άλλου, για να του δημιουργήσει πρόβλημα ή για να τον βοηθήσει; Αν από την απάντησή του διαπιστώσετε ότι θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα στο άλλο παιδί, εξηγήστε του ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό.

Αν αυτό επαναλαμβάνεται συχνά αγνοήστε το, προσέχοντας ωστόσο μήπως κάποια στιγμή υπάρχει πράγματι ανάγκη να επέμβετε.

Σχόλια Χρηστών


Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×