Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Γιατί η τσίχλα βλάπτει το παιδί;

    Γενιές ολόκληρες παιδιών έχουν μεγαλώσει με τη γονεϊκή παραίνεση «μην καταπίνεις την τσίχλα σου», με την αιτιολογία ότι θα παραμείνει άπεπτη στο σώμα τους επί ημέρες, εβδομάδες ή και χρόνια ακόμα.

Αν και η εξήγηση δεν ευσταθεί (η τσίχλα τυπικά διέρχεται από την πεπτική οδό με τον ίδιο ρυθμό με τα άλλα τρόφιμα), σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν προβλήματα.

Στην ιατρική βιβλιογραφία, μπορεί κανείς να βρει αρκετές αναφορές, κυρίως για μικρά παιδιά, τα οποία παρουσίασαν εντερική απόφραξη επειδή είχαν τη συνήθεια να καταπίνουν τις τσίχλες τους.

Μελέτη, λ.χ., που δημοσιεύθηκε το 1998 στην επιθεώρηση «Παιδιατρική» την οποία εκδίδει η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία (ΑΑΡ), περιέγραψε τις περιπτώσεις τριών παιδιών, τα οποία μεταφέρθηκαν σε κλινική με πόνο στην κοιλιά, δυσκοιλιότητα και άλλα συμπτώματα. Όπως διαπίστωσαν οι γιατροί, τα παιδιά είχαν μικρές μάζες από τσίχλες στα έντερά τους. Ένα 4χρονο αγόρι, «πάντοτε κατάπινε την τσίχλα του και μασούσε πέντε έως επτά τσίχλες την ημέρα». Ανάλογη συνήθεια είχε και ένα συνομήλικό του κορίτσι.

Σε τρεις άλλες μελέτες, η μία εκ των οποίων δημοσιεύθηκε στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Ασθενειών σε Παιδιά» (ΑJDC), αναφέρθηκαν παρόμοια περιστατικά. Τα περισσότερα παιδιά έγιναν καλά μετά την αφαίρεση των αποφράξεων. Οι συγγραφείς των μελετών τονίζουν ότι το φαινόμενο είναι σπάνιο, αλλά εφιστούν την προσοχή των γονέων, κυρίως όταν τα παιδιά τους είναι μικρά και τους αρέσουν πολύ οι τσίχλες. 

Πηγή: govastileto.gr




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...