Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Η όραση του παιδιού


    <p><span style="font-family:Verdana;"><span style="color:#333333;">Τα ματάκια του παιδιού σας, είναι το πολυτιμότερο εργαλείο που θα βοηθήσει να εξερευνήσει, να γνωρίσει και να κατακτήσει τον κόσμο. </span></span></p>

Όταν είναι πολύ μικρούλι για να αξιολογήσει και να σας παραπονεθεί πως δεν βλέπει καλά, είναι στο χέρι σας να ανακαλύψετε άν υπάρχει κάποιο τέτοιο πρόβλημα. Πρόβλημα, που όσο πιο νωρίς διαγνωστεί τόσο πιο γρήγορα και ανώδυνα θα θεραπευτεί. Όταν η διάγνωση καθυστερήσει και το πρόβλημα επιδεινωθεί, το παιδάκι μπορεί να εμφανίσει μεγαλώνοντας μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα προσαρμογής και κοινωνικότητας.

Μερικά σημάδια που θα σας ανησυχήσουν και θα χτυπήσουν καμπανάκι για μια επίσκεψη στον οφθαλμίατρο είναι τα παρακάτω:

  1. Άν παρατηρήσετε το παιδάκι σας ότι πηγαίνει πολύ κοντά στην τηλεόραση ή κρατάει το βιβλίο του πολύ κοντά
  2. Άν δεν αναγνωρίζει πρόσωπα ή αντικείμενα από μικρή απόσταση
  3. Άν αποφεύγει τις δραστηριότητες εκείνες που απαιτούν καλή όραση
  4. Άν τα ματάκια του δακρύζουν ή τσιμπλιάζουν συχνά από την γέννησή του και δεν υποχωρούν με την χρήση κολλυρίων
  5. Άν το παιδάκι δείχνει μεγάλη ευαισθησία το φως , τρίβει ή ανοιγοκλείνει τα ματάκια του πολλές φορές
  6. Άν διαπιστώσετε ότι η κόρη του ενός ή και των δύο ματιών είναι λευκή, ενώ φυσιολογικά θα έπρεπε να είναι μαύρη. (αυτό το φαινόμενο λέγεται λευκοκορία, και απαιτεί εξέταση ειδικού )
  7. Άν το ένα ή και τα δύο ματάκια του είναι ιδιαίτερα μεγάλα ή αν η βλεφαρική σχισμή μεταξύ των δύο ματιών είναι άνιση. Ο οφθαλμίατρος θα πρέπει να ελέγξει αν πρόκειται για διαφορά στο μέγεθος μεταξύ των δύο βολβών ή για βλεφαρόπτωση.
  8. Άν το μωράκι έχει στραβισμό

Ακόμη και αν δεν παρατηρήσατε κάτι από τα παραπάνω, είναι καλό για προληπτικούς λόγους, να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρο όταν το παιδί σας γίνει 2,5-3 ετών. Πολλές οφθαλμικές παθήσεις είναι ύπουλες και δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Αν όμως διαγνωστούν σε μικρή ηλικία, θεραπεύονται ενώ αργότερα προκαλούν προβλήματα στην όραση.

Υπάρχουν όμως και δύο ομάδες παιδιών που πρέπει να εξετάζονται σε πολύ μικρότερη ηλικία, και αυτές είναι:

  1. Τα πρόωρα, στα οποία η πρώτη οφθαλμολογική εξέταση θα πρέπει να γίνει τον 1ο μήνα της ζωής τους
  2. Τα παιδάκια που έχουν βεβαρυμένο κληρονομικό ιατρικό ιστορικό, δηλ. με γονείς που πάσχουν από κάποια σοβαρή οφθαλμική πάθηση ή φορούν γυαλιά.



Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...