Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Από το κρεβάτι των γονιών στο δικό του. Tips για τη σταδιακή του προσαρμογή.


    <p>Πολλά παιδάκια κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς τους. Αυτό προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους γονείς ότι δεν θα μάθει ποτέ να κοιμάται μόνο του.</p>

Σύμφωνα με έρευνες μετά τα 2-3 χρόνια τα παιδάκια επιστρέφουν οικειοθελώς στο κρεβάτι τους αφού πρώτα περάσει μια μεταβατική περίοδος που κοιμούνται μια νύχτα μόνα τους και μια νύχτα στο δωμάτιο των γονιών.

Ο ύπνος μαζί με τους γονείς έχει φυσικά πολλά θετικά στοιχεία. Γλιτώνετε τα κουραστικά νυχτοπερπατήματα για να ελέγξετε αν το παιδάκι είναι καλά ή όταν κλαίει κατά τη διάρκεια του ύπνου, ενισχύεται το δέσιμο με το παιδί σας και δίνεται η ευκαιρία στον μπαμπά να ασχοληθεί και να συμμετέχει στην ανατροφή του παιδιού.

Ένα μεγάλο αρνητικό στοιχείο είναι πως περιορίζεται πολύ ο χρόνος για να μείνετε μόνοι με τον σύντροφό σας και ο δικός σας ύπνος γίνετε δύσκολη υπόθεση καθώς το παιδάκι στριφογυρνά στον ύπνο του, σας κλωτσά, απλώνει τα χεράκια και τα πόδια του και σας ξυπνά συνέχεια.

Όλα τα παιδάκια μαθαίνουν να προσαρμόζονται σε κάτι σταδιακά και σιγά σιγά. Για το λόγο αυτό καλό θα είναι να ακολουθήσετε μια σταδιακή προσαρμογή για να μάθει το παιδάκι να κοιμάται και μόνο του. Αλλάξτε σταδιακά τη ρουτίνα του ύπνου του αλλά μην το βουτήξετε κατευθείαν στα βαθιά.

Αν ο ύπνος του έχει πολλές διακοπές και ξυπνά πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας αρχίστε να ελαττώνετε τις εμφανίσεις στο πλευρό του. Μιλήστε του χωρίς να σηκωθείτε από το κρεβάτι και διαβεβαιώστε το ότι μπορεί να συνεχίσει τον ύπνο του ήσυχο. Με λίγα λόγια πρέπει να το καθησυχάζεται και όχι να το κοιμίζεται.

Κάθε αρχή και δύσκολη και για εσάς που θα πρέπει να αντισταθείτε να πάτε κοντά του και για εκείνο που θα αρχίσει να κλαίει σπαρακτικά και πιθανόν να αντιδρά έντονα που δε θα σας έχει κοντά του. Σε πολύ μικρό διάστημα θα δείτε όμως ότι θα αρχίζει να συνηθίζει. Φυσικά θέλει πολύ κόπο να μη λυγίσετε στις έντονες αντιδράσεις του και να μην εγκαταλείψετε τελικά την προσπάθεια.

Όταν το μικρούλι σας ξυπνάει και κλαίει κατά τη διάρκεια του ύπνου πηγαίνετε με ηρεμία στο δωμάτιο του, μιλήστε του ήρεμα και γλυκά, βεβαιωθείτε ότι όλα είναι καλά και δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, καθησυχάστε το και φύγετε. Σε καμιά περίπτωση μην το αφήσετε να κλαίει μόνο του σπαρακτικά.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...