Μετάβαση σε περιεχόμενο
admin
admin

Πώς θα προετοιμάσω το παιδί μου για το νηπιαγωγείο

Η πρώτη ουσιαστική μετάβαση του παιδιού από την οικογένεια στο κοινωνικό περιβάλλον σηματοδοτείται από την ένταξή του στην Προσχολική Αγωγή.

Η είσοδος του παιδιού στο νηπιαγωγείο αποτελεί μια κρίσιμη καμπή στην ψυχική, συναισθηματική, κοινωνική και γνωσιολογική του ανάπτυξη.

Οι γονείς θα προετοιμάσουν το παιδί για το νηπιαγωγείο μιλώντας μαζί του, με πολλή αγάπη, σ' ένα ήρεμο περιβάλλον, για τις χαρές του νηπιαγωγείου, τους νέους φίλους που θα αποκτήσει, τα όμορφα παιχνίδια που θα μοιράζεται με τα άλλα παιδιά, τη νηπιαγωγό που θα το αγαπά και θα του διηγείται όμορφα παραμύθια και ακόμη τη μανούλα/τη γιαγιά που θα το περιμένει με αγωνία να γυρίσει το μεσημέρι για να ακούσει τα νέα του!

Θα περάσει ωραία, παρέα με φιλαράκια, θα παίζει στην αυλή κρυφτούλι και κυνηγητό, θα μάθει τραγουδάκια, παραμύθια, να μετρά, να ζωγραφίζει, να χαίρεται όλη μέρα το παιχνίδι με τα άλλα παιδάκια!

Οι γονείς θα πρέπει να μεταδώσουν στο παιδί την αισιοδοξία τους, τη μεγάλη χαρά τους γιατί μεγάλωσε πια, θα πάει στο νηπιαγωγείο και ταυτόχρονα την πεποίθησή τους ότι πάει για να περάσει πολύ ωραία! 

Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το παιδί έχει πολύ δυνατό ένστικτο και δεν ξεγελιέται από τα λόγια. Οι κεραίες του παίρνουν σήμα από πολύ μακριά. Η γλώσσα του σώματος μιλά τη γλώσσα της αλήθειας. Η παραμικρή ανησυχία από τους γονείς για το νέο περιβάλλον στο οποίο καλείται το παιδί να φοιτήσει ανιχνεύεται και εντοπίζεται άριστα από το παιδί.

Γι' αυτό οι γονείς με χαρά να οδηγήσουν το μικρό βλαστάρι τους στο νηπιαγωγείο και να απολαύσουν και οι ίδιοι αυτά τα όμορφα χρόνια που είναι όλο παιχνίδι, χαρά, ανεμελιά και ξεγνοιασιά, παράλληλα με την είσοδο στον κόσμο της μάθησης!

Βέβαια, κάθε αρχή δύσκολη ιδιαίτερα για τη μαμά, που θα πρέπει επίσης να προετοιμαστεί και να το πάρει απόφαση ότι έφθασε πλέον το πλήρωμα του χρόνου και το πουλάκι άνοιξε πια τα αδύναμα φτεράκια του κι ετοιμάζεται να πετάξει απ' τη φωλιά.

Χρέος της είναι με τρυφερότητα να το ενθαρρύνει και να το σπρώξει μαλακά έξω απ' τη φωλιά, σε μια άλλη αγκαλιά... αυτή της νηπιαγωγού, που θα είναι για το παιδί σαν μια δεύτερη μανούλα!

Δυσκολίες προσαρμογής για το πιτσιρίκι του νηπιαγωγείου πιθανόν να υπάρξουν. Όταν όμως η μητέρα εμπιστεύεται το παιδί και το υποστηρίζει, το παιδί αισθάνεται ασφάλεια, αυτοπεποίθηση και προσαρμόζεται ευκολότερα.

Στο παιδί θα πρέπει να δίνεται ικανοποιητικός χρόνος για ομαλή ένταξη. Η πείρα έδειξε ότι το χρονικό διάστημα των δεκαπέντε ημερών με κλάματα, παραπονάκια και φωνές θεωρείται φυσιολογικό. 

Θα πρέπει ν' αποφεύγεται ο βίαιος και απότομος χωρισμός μητέρας-παιδιού, γιατί δημιουργείται ένα αίσθημα εγκατάλειψης στο παιδί και δυσχεραίνεται η διαδικασία αποχωρισμού.

Η δημιουργία σχέσης, εμπιστοσύνης, κατανόησης και αποδοχής του παιδιού από τη νηπιαγωγό, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή ένταξη του παιδιού στο νηπιαγωγείο.

Η μητρική φροντίδα για το παιδί, η αγάπη, η ποιοτική διαπαιδαγώγηση και η εξατομικευμένη προσέγγιση των παιδιών αποτελούν χαρακτηριστικά του κάθε σύγχρονου νηπιαγωγείου.

Καλή νέα χρονιά σε όλους: Παιδάκια, γονείς και νηπιαγωγούς! 

Λουκία Βούργια Δημητριάδου
επιθεωρήτρια Νηπιαγωγείων Λευκωσίας

Σχόλια Χρηστών


Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×