Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Πώς θα μάθουμε την πειθαρχία στα παιδιά μας


    <p>Μήπως έφτασε η ώρα να βάλετε κάποια όρια και να μάθετε στο μωράκι σας τι σημαίνει πειθαρχία;</p>

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η κατάλληλη περίοδος για να βάλετε τα πρώτα όρια είναι λίγο πριν το τέλος του πρώτου χρόνου. Να μάθει ότι η μαμά του του ανήκει αλλά του λέει και "όχι", να καταλάβει τι επιτρέπεται και τη απαγορεύεται και να αρχίσει να βιώνει τον πρώτο περιορισμό των επιθυμιών του.

Τα μαθήματα πειθαρχίας θα πρέπει να στηρίζονται στην αγάπη και στην υπομονή και όχι στην αυστηρότητα. Το σημαντικότερο είναι να καταλάβει για πιο λόγο δεν πρέπει να κάνει αυτό που θέλει, να καταλάβει την έννοια του όχι με παραδείγματα.

Εμείς σας δίνουμε μερικές συμβουλές για να κατανοήσει τις βασικές αρχές τις πειθαρχίας:

- Χρειάζεται αυστηρότητα όταν το μωράκι σας κάνει κάτι που θεωρείτε επικίνδυνο. Να του δείξετε ότι αυτό που λέτε το εννοείτε.

- Να είστε σταθεροί σε ότι του απαγορεύετε και να μην αλλάζετε γνώμη για κάποιο όχι που του είπατε. Το "όχι" θα πρέπει να ισχύει και για σήμερα και για αύριο και για έναν μήνα μετά.

- Οι απαγορεύσεις να ισχύουν και για τους 2 γονείς. Συζητήστε μεταξύ σας και θέστε όρια από κοινού έτσι ώστε να μην ακούει το μωράκι "όχι" από τη μαμά και "ναι" από τον μπαμπά.

- Αποφύγετε τα πάρα πολλά ΄"όχι" και "μη". Δεν ωφελεί και χάνουν την αποτελεσματικότητα τους. Βάλτε προτεραιότητες στις απαγορεύσεις σας και φροντίστε να τις τηρήσετε.

- Συνήθως όταν απαγορεύουμε κάτι θα πρέπει να το αντικαταστήσουμε με κάτι άλλο και να προτείνουμε μια εναλλακτική λύση. Χωρίς βέβαια υπερβολές και με κάτι άλλο αντίστοιχα απαγορευμένο.

- Να ανταμείβετε το μωράκι σας όταν σας ακούει. Με αυτό τον τρόπο του δείχνετε ότι εκτιμάτε την καλή συμπεριφορά του. Αυτό δε σημαίνει ότι η ανταμοιβή θα πρέπει να είναι αποκλειστικά ένα υλικό αγαθό αλλά ένα μπράβο που κρύβει ενθουσιασμό και ενθάρρυνση με μια αγκαλιά είναι αρκετό.

- Η απαγόρευση θα πρέπει να στρέφεται εναντίον της συγκεκριμένης πράξης και όχι εναντίον του παιδιού. Αν κάνει μια τεράστια ζημιά και σπάσει κάτι στο σπίτι εξηγήστε του ότι αυτό που έκανε είναι λάθος. Μη χρησιμοποιήσετε εκφράσεις όπως " Κακό παιδί", "Αμάν τι έκανες". Τέτοιες αντιδράσεις οδηγούν σε αναποτελεσματικά μαθήματα πειθαρχίας. Ο τόνος της φωνής σας θα πρέπει να είναι ήπιος τόνος και να συνοδεύεται με ύφος αυστηρό και σταθερότητα. Καλύτερα να χρησιμοποιήσετε την έκφραση "Αυτό δεν έπρεπε να το σπάσουμε γιατί μου άρεζε πολύ! Τώρα δεν θα το έχουμε πια γιατί δε προσέξαμε αρκετά. Επειδή πολλά πράγματα σπάνε εύκολα είναι καλύτερο να μην τα πειράζουμε. Άλλωστε μπορεί να χτυπήσεις και να πονάς μετά. Μου υπόσχεσαι ότι θα προσέχεις περισσότερο;"




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...