Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Πως θα ενθαρρύνετε το παιδί σας να αγαπήσει τα βιβλία!


    <p>Το βιβλίο στην παιδική ηλικία είναι ένα παράθυρο στη φαντασία και τη σκέψη του παιδιού και αποτελεί έναν ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο μάθησης.</p>

Συγκεκριμένα με την ανάγνωση ενός παιδικού βιβλίου, το παιδί αναπτύσσει τις γλωσσικές του ικανότητες και βάζει γερές βάσεις που θα το βοηθήσουν αργότερα στη διαδικασία της ανάγνωσης και γενικότερα της μάθησης. Επίσης, η διαδικασία ανάγνωσης ενός βιβλίου με το παιδάκι σας είναι μια πολύ ευχάριστη δραστηριότητα, η οποία φέρνει το γονιό με το παιδί ακόμα πιο κοντά και δημιουργείτε μια όμορφη και ζεστή σχέση.

Το παιδάκι σε αυτή την ηλικία συνήθως δεν είναι ικανό να προσέξει τα πράγματά του. Για το λόγω αυτό προτιμήστε να αγοράσετε βιβλία με χοντρές σελίδες που να αντέχουν στην κακομεταχείρηση. Τα βιβλία επίσης με τις μεγάλες και εντυπωσιακές εικόνες και τα μικρά κείμενα τραβούν περισσότερο το ενδιαφέρον του παιδιού και είναι πιο ευχάριστα στην ανάγνωση.

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία παιδικών βιβλίων στα βιβλιοπωλεία και σε καταστήματα παιχνιδιών: Βιβλία που περιγράφουν με χαρούμενες εικόνες και απλά λογάκια παιδικές ιστορίες, βιβλία που με έξυπνες και ευχάριστες διαδικασίες μαθαίνουν τους αριθμούς, τα γράμματα, τα ζωάκια κ.τ.λ., το πρώτο του λεξικό και μικρά παραμυθάκια με χαριτωμένους ήρωες. Αγαπημένα βιβλία για τα παιδιά είναι επίσης αυτά που περιέχουν κρυμμένες εικόνες, μαγνητάκια, σχήματα, αυτοκόλλητα και τα βιβλία με ήχους και φωνές ζώων.

Είναι καλό να προγραμματίσετε σε καθημερινή βάση να διαβάζετε με το παιδάκι σας και καλύτερα να ορίσετε μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας. Συνήθως η καλύτερη ώρα είναι το βραδάκι πριν από τον ύπνο ή το πρωί στο κρεβατάκι του. Οποιαδήποτε όμως στιγμή της ημέρας σας ζητήσει να του διαβάσετε ένα παραμυθάκι μη το αρνηθείτε. Αντίθετα, ποτέ μην το πιέσετε όταν φαίνεται ότι δυσανασχετεί και όταν σας δείχνει πως σας ακούει με δυσκολία.

Το παιδάκι πρέπει να συμμετέχει στη διαδικασία του διαβάσματος. Να σας δείχνει πού είναι η γατούλα, πώς κάνει το σκυλάκι και να γνωρίζει μέσα από το βιβλίο καινούργια αντικείμενα, χαρακτήρες και ιδέες.

Προσπαθήστε να είστε ελκυστικοί, ευφάνταστοι και δημιουργικοί αλλάζοντας τις λέξεις και απλοποιώντας τα νοήματα. Σημαντικό είναι επίσης να μην είστε μονότονοι, αλλά πολύ εκφραστικοί περιγράφοντας παραστατικά μια ιστορία και αλλάζοντας τον τόνο της φωνής σας.

Να φροντίσετε να είστε σύντομοι. Το παιδάκι δεν μπορεί να συγκεντρωθεί στο ίδιο αντικείμενο για πολλή ώρα, θέλει να κινείται, δεν έχει καιρό για χάσιμο, το περιμένουν τόσα παιχνίδια και προκλήσεις. Φροντίστε λοιπόν να φτάσετε σύντομα στο τέλος γιατί το κοινό σας ανυπομονεί.

Σιγά σιγά θα αρχίσει να αποκτάει κάποια αγαπημένα βιβλία και θα απολαμβάνει να του τα διαβάζετε ξανά και ξανά. Σε όλα τα παιδάκια όταν μια ιστορία τους κάνει εντύπωση θέλουν να την ακούν πολλές φορές τη μέρα. Εξ' άλλου η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης!




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...