Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Παιχνίδι και νοητική ανάπτυξη


    <p>Στον δεύτερο χρόνο της ζωής του παιδιού σας, το παιχνίδι είναι συνώνυμο της έκφρασης "ΠΑΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ".</p>

Είναι η πιο δημιουργική του απασχόληση και συνδυάζει διασκέδαση, χαρά και μάθηση. Το μωρό, που πριν λίγο καιρό έπαιζε με τα παιχνίδια του βάζοντάς τα απλά στο στόμα και χτυπώντας τα στο πάτωμα, τώρα αρχίζει να εμπλουτίζει τις γνώσεις του και να παίρνει πληροφορίες μέσα από αυτά.

Στην αγορά, υπάρχουν πάρα πολλά παιχνίδια, που συνδυάζουν την διασκέδαση με την γνώση. Το παιδί, μέσα από το παιχνίδι, μαθαίνει τον κόσμο, εξερευνά, πειραματίζεται, περιεργάζεται... Μέσα από το παιχνίδι, επίσης, διοχετεύει τα συναισθήματά του, τους φόβους του, τον θυμό του, τη λύπη, την αγωνία του, τη χαρά του ενώ αναπτύσσει την δημιουργικότητα και τη φαντασία του, εξελίσσεται γλωσσικά και νοητικά.

Αρχίζει να παίρνει ρόλους και αναπαριστά διάφορες σκηνές από την καθημερινή ζωή. Βάζει δικούς του κανόνες, αποκτά τον έλεγχο της κατάστασης και γίνεται ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Φροντίζει την κούκλα του, ταΐζει, μαγειρεύει, οδηγεί αυτοκινητάκια και αεροπλάνα, χτίζει πύργους και σπίτια, γίνεται μαμά, ζωγράφος, μουσικός, αστυνόμος.

Μην ξεχνάτε, όμως, και κάτι πολύ σημαντικό: Δεν αρκεί να του αγοράσετε ένα καλό κι ίσως ακριβό παιχνίδι, το παιδί έχει ανάγκη από την παρουσία σας και τον χρόνο σας. Μείνετε δίπλα του, αφιερώστε του χρόνο, ανακαλύψτε μαζί του πράγματα, διδάξετε το και προσπαθήστε να κρατάτε το ενδιαφέρον του ζωντανό. Ξεχάστε την καθημερινότητα, καθίστε με το μικρούλι σας και...γίνεται κι εσείς παιδί!

Μικρές Συμβουλές

Το παιχνίδι είναι φαντασία, ανακάλυψη, πείραμα. Αποφύγετε να λέτε πάντα την σωστή απάντηση, τη ζητούμενη λύση, τον σωστό τρόπο.Αφήστε το παιδί σας να ανακαλύψει μόνο του κάποια πράγματα. Αλλιώς, χαλάτε την ομορφιά του παιχνιδιού.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...