Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Τρώτε σωστά!


    <p><strong>ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΩΕΙ ΣΩΣΤΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ</strong></p>

Ένα σωστό και ισορροπημένο καθημερινό διαιτολόγιο περιλαμβάνει τα εξής:

Για ΠΡΩΙΝΟ, γάλα με δημητριακά. Φρυγανισμένο ψωμί ολικής αλέσεως, αλειμμένο με βούτυρο ή μαργαρίνη. Γάλα, γιαούρτι ή χυμό φρούτων

Στο ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ του, το παιδάκι μπορεί να τρώει εναλλακτικά κρέας, κοτόπουλο, μακαρόνια με κιμά, συκώτι ή ψητό ψάρι. Το κρέας και το ψάρι συνοδεύονται με ρύζι, μακαρόνια, πατάτες ψητές κατά προτίμηση. Για σαλάτα, προτιμήστε βραστά ή ωμά λαχανικά. Ένα κομμάτι τυρί. Φρέσκα φρούτα , ρυζόγαλο.

Το ΒΡΑΔΙΝΟ, μπορεί να είναι μακαρόνια με τυρί, ψάρι με βρασμένα λαχανικά, τυρί λιωμένο πάνω σε φρυγανιές, ομελέτα, σούπα με χορταρικά, ένα φρούτο.

Γάλα πριν κοιμηθεί, επειδή το ασβέστιο απορροφάται από τον οργανισμό καλύτερα το βράδυ.

ΤΑ "ΝΑΙ" & ΤΑ "ΟΧΙ" ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ

ΝΑΙ: στα πολλά και μικρά γεύματα, στο πολύ νερό, τα λαχανικά, τα φρούτα, ψωμί ολικής αλέσεως, λάδι -σε υπολογισμένη ποσότητα, τους χυμούς

ΟΧΙ: στις τροφές με πολύ ζάχαρη και αλάτι, το βούτυρο και τις μαργαρίνες, αναψυκτικά με ανθρακικό, παχιά τυριά, στα πρόσθετα όπως είναι οι διάφορες γλυκαντικές και χρωστικές ουσίες.

ΑΧ, ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΠΕΙΡΑΣΜΟΙ...!

Οι γαστρονομικοί ορίζοντες του παιδιού σας έχουν πια διευρυνθεί, και οι πειρασμοί είναι πολλοί.Πλέον έχει μάθει τα γαριδάκια, τις σοκολάτες, τα γλειφιτζούρια, τις καραμέλες , τις τσίχλες , τα κρουασάν...Εσείς, βέβαια, γνωρίζετε ότι όλες αυτές αυτές οι τροφές δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στην ανάπτυξη του παιδιού σας, και ότι έχουν συνδεθεί με ασθένειες όπως τη υπέρταση, την υπερχοληστερηναιμία, τον σακχαρώδη διαβήτη στις προχωρημένες ηλικίες, καθώς και με την τερηδόνα...αλλά πως να πείσετε το μικρό σας και να του εξηγήσετε...

Σίγουρα, όχι με φωνές και απαγόρευση, ούτε με την απομόνωση. Το μόνο που θα πετύχετε, είναι να πέσει το μικρό με τα μούτρα, σε όλους αυτούς τους πειρασμούς.

Προσπαθήστε ήρεμα να του εξηγήσετε πόσο κακό κάνουν τα παραπάνω, αν τα τρώει καθημερινά. Σίγουρα ένα γλειφιτζούρι ή μια σοκολατίτσα την εβδομάδα δεν είναι μεγάλη αμαρτία... Αφήστε το να γεύεται με μέτρο ότι "απαγορευμένο" και προσπαθήστε να το μεταδώσετε αυτό και στους κοντινούς σας γιατί πολλές φορές αυτοί είναι που παρασύρουν τα παιδιά.

Μην δίνετε στο παιδί σας ποτέ ως επιβράβευση γλυκό. Αυτό διαφοροποιεί τα γλυκά από τα άλλα φαγητά και τα κάνει ακόμη πιο επιθυμητά.Δεν πρέπει να έχετε γλυκά μέσα στο σπίτι, και σίγουρα δεν πρέπει την ίδια στιγμή που απαγορεύετε κάτι να το τρώτε!

Είναι προτιμότερο να ετοιμάσετε εσείς ένα γλυκό στο σπίτι, στο οποίο θα ελέγξετε την ποιότητα των υλικών και την ποσότητα της ζάχαρης-από το να πάρετε κάτι από έξω.

Πέρα , όμως, από την σωστή διατροφή προσπαθήστε να αυξήσετε και τις δραστηριότητες του παιδιού. Να βγαίνει συχνά από το σπίτι, να τρέχει, να το πηγαίνετε περιπάτους και στην παιδική χαρά να παίξει, να τρέξει και να καταναλώσει θερμίδες.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...