Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Τα παραμύθια αναπτύσσουν τον εγκέφαλο των παιδιών

    Μια μητέρα ρώτησε τον Αϊνστάιν τι μπορεί να κάνει για να προετοιμάσει καλύτερα το παιδί της για το σχολείο και την ζωή. Εκείνος χαμογελαστός της απάντησε "Να του διαβάζετε παραμύθια".

Όταν εκείνη φάνηκε δύσπιστη και τον ρώτησε τι άλλο θα μπορούσε να κάνει ο μεγάλος φυσικός απάντησε πως δεν χρειάζεται τίποτα άλλο. "Μονάχα κι άλλα παραμύθια. Πάρα πολλά παραμύθια."

Η ανάγνωση ενός παραμυθιού είναι ένα καθιερωμένο κομμάτι στο καθημερινό πρόγραμμα με το παιδάκι σας και μάλιστα ξεκινάει από πολύ μικρή ηλικία! Τα παιδάκια ενθουσιάζονται όταν ακούνε παραμύθια και ιστορίες και αναμφίβολα αποτελεί μια ώρα που απολαμβάνει και διασκεδάζει. 

Η λατρεμένη αυτή συνήθεια αυτή υποστηρίζεται πλέον και επιστημονικά! Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Pediatrics το διάβασμα παραμυθιών βοηθάει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των μικρών παιδιών.  Το παραμύθι με τις λίγες λέξεις του και τα σύμβολα του χωρίς πολλές εικόνες και ήχους αναπτύσσουν την φαντασία και τη γλωσσική ικανότητα των παιδιών ενεργοποιώντας ορισμένα μέρη του εγκεφάλου τους. Κατ' επέκταση αναπτύσσεται η ικανότητα τους σε γραφή και ανάγνωση. Επιπλέον καλλιεργείται η επινοητικότητα και την εφευρετικότητα τους. 

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες παρακολούθησαν τις αντιδράσεις του εγκεφάλου 19 παιδιών, ηλικίας 3 έως 5 χρονών με μαγνητικό τομογράφο. Τα παιδάκια άκουγαν από τη μια παραμύθια και από την άλλη διάφορους θορύβους.

Το αποτέλεσμα της έρευνας έδειξε ότι ο εγκέφαλος των παιδιών που άκουγαν συχνότερα παραμύθια από τους γονείς τους και σε γενικές γραμμές είχαν εξοικειωθεί περισσότερο με τα βιβλία είχε πολύ έντονη δραστηριότητα σε σχέση με τα παιδιά που οι γονείς τους τους διάβαζαν λιγότερο. Το άκουσμα των ηχογραφημένων παραμυθιών ενεργοποιούσε τα μέρη του εγκεφάλου τους που βοηθούν στην κατανόηση της αφήγησης και αναπτύσσουν την φαντασία. 

Τα παραμύθια είναι πολύ σημαντικά για τα παιδιά! Καθιερώστε την ώρα του παραμυθιού! Διαλέξτε μια γωνιά ήσυχη και μια ήρεμη στιγμή της ημέρας και αφηγηθείτε την ιστορία σας! Μην ξεχνάτε να το επαναλαμβάνεται καθημερινά γιατί τα παιδιά λατρεύουν την επανάληψη! 

 

  

 

Επεξεργάστηκε από vicky86




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...