Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Αγόρια vs κορίτσια! Οι διαφορές στην ανάπτυξή τους και όχι μόνο!


    <p>"Τα κορίτσια μιλούν πιο γρήγορα", "τα αγόρια αργούν να περπατήσουν"...</p>

Σίγουρα οι περισσότερες από εσάς θα έχετε ακούσει αυτές τις απόψεις σε σχέση με τις διαφορές στην ανάπτυξη των αγοριών και των κοριτσιών!

Νηπιακή ηλικία

Τα παιδιά αρχίζουν να συνειδητοποιούν το φύλο τους από την ηλικία των 18 μηνών, ωστόσο πρέπει να μεγαλώσουν λίγο ακόμα για να μπορούν να προσδιορίζουν και τους άλλους από το φύλο τους. Μέχρι τα 6 τους χρόνια, τόσο η φύση όσο και η ανατροφή που λαμβάνουν, καθορίζουν τη διαφοροποίηση μεταξύ αγοριών και κοριτσιών, κάτι που φαίνεται εντονότερα μέσα από τον τρόπο που παίζουν και την καθημερινή τους συμπεριφορά.

Σωματική ανάπτυξη

Μέχρι την εφηβεία, αγόρια και κορίτσια αναπτύσσονται σωματικά πάνω κάτω με τους ίδιους αργούς, αλλά σταθερούς ρυθμούς. Δεν υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα μέχρι τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού σχολείου και αρχές γυμνασίου, χρονική περίοδος κατά την οποία τα κορίτσια αρχίζουν να ψηλώνουν γρηγορότερα. Ωστόσο, μέσα στα επόμενα χρόνια, τα αγόρια φτάνουν και συχνά ξεπερνούν τα κορίτσια σε ύψος και βάρος.

Κινητικές δεξιότητες & συμπεριφορά

Συνήθως τα αγόρια αναπτύσσουν πιο γρήγορα κάποιες δεξιότητες που αφορούν στην αδρή κινητικότητα, όπως το τρέξιμο, το πήδημα και η ισορροπία, ενώ τα κορίτσια βελτιώνουν πιο γρήγορα δεξιότητες της λεπτής κινητικότητας, όπως τον τρόπο που κρατούν το μολύβι και το γράψιμο. Επίσης, τα αγόρια τείνουν να είναι πιο επιθετικά και αυθόρμητα στη συμπεριφορά τους.

Λεκτικές δεξιότητες

Ως επί το πλείστον, τα αγόρια αργούν να μιλήσουν και κάνουν χρήση σχετικά περιορισμένου λεξιλογίου. Τα κορίτσια παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευκολία στην κατανόηση των σημάτων της μη λεκτικής επικοινωνίας, αντιλαμβάνονται καλύτερα τον τόνο της φωνής και τις εκφράσεις του προσώπου, πράγμα που τα καθιστά ικανά να συνδέουν γρηγορότερα τα συναισθήματα με τις λέξεις.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...