Μετάβαση σε περιεχόμενο
admin
admin

Ο ακανόνιστος ύπνος και η έλλειψη πρωινού συνδέονται με την παιδική παχυσαρκία

    Ο ακανόνιστος ύπνος και η έλλειψη πρωινού αυξάνουν τις πιθανότητες για τα παιδιά να αποκτήσουν περιττό βάρος, σύμφωνα με πρόσφατη βρετανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη καταδεικνύει ότι πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες παίζουν ρόλο ώστε να γίνουν υπέρβαρα τα παιδιά και σε μεγάλο βαθμό αμφισβητεί την εδραιωμένη πεποίθηση ότι η παχυσαρκία οφείλεται μόνο στη μεγάλη ποσότητα φαγητού και στην έλλειψη σωματικής άσκησης.

Ωστόσο, ο ακανόνιστος ύπνος και η έλλειψη πρωινού είναι επιβαρυντικοί παράγοντες, καθώς αυξάνουν την όρεξη και την τάση, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, για κατανάλωση τροφίμων και ποτών ανθυγιεινών, με πολλές θερμίδες.

H έλλειψη πρωινού είναι ένας ακόμη επιβαρυντικός παράγοντας για τα παιδιά ώστε να αποκτήσουν περιττό βάρος, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ιβόν Κέλι του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του University College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Pediatrics» της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν παιδιά που γεννήθηκαν από 19.244 οικογένειες.

Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύει η Guardian, στοιχεία όπως ο τόπος γέννησης της μητέρας, το αν είναι καπνίστρια ή όχι παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόβλεψη αν ένα παιδί θα γίνει υπέρβαρο ή παχύσαρκο.

Ωστόσο, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ποσότητα των ζαχαρούχων ποτών που καταναλώνει ένα παιδί ή οι ώρες που παρακολουθεί τηλεόραση δεν είναι ισχυροί προγνωστικοί παράγοντες για το αν θα αποκτήσει «νοσηρό βάρος».

Παράθεση

 

«Έχουμε επιστήσει την προσοχή στη σημασία της έγκαιρης παρέμβασης για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας από την παιδική ηλικία. Όσο νωρίτερα αναλάβουμε δράση τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες πρόληψης και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι επηρεάζει, διά βίου, αρνητικά την υγεία μας.

Απαιτείται ένας συνδυασμός μέτρων, που περιλαμβάνουν υποστήριξη για τους γονείς πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη, και η εκπαίδευση των οικογενειών όσον αφορά τη σημασία ποy να διάγουν μια υγιή ζωή» επισημαίνουν οι επιστήμονες.

 

 




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...