Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Είστε έγκυος και έχετε πρωινές ναυτίες και εμετούς; Είναι καλό σημάδι!

    Οι πρωινές ναυτίες και οι εμετοί μπορεί να αποτελούν καλό πράγμα για τις εγκύους, κυρίως για όσες έχουν ιστορικό αποβολών, επειδή αυτά τα, κατά τα άλλα, δυσάρεστα συμπτώματα μπορεί να αποτελούν θετική ένδειξη πως την επόμενη φορά όλα θα πάνε καλά και δεν θα αποβάλουν ξανά, διαπίστωσε μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Στέφανι Χινκλ του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 800 εγκύους γυναίκες με μέση ηλικία 29 ετών, οι οποίες είχαν μία ή δύο αποβολές στο παρελθόν. Από αυτές, μία στις τέσσερις (24%) είχε ξανά αποβολή.

Διαπιστώθηκε ότι η ύπαρξη ναυτίας και εμετών σχετίζεται με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο κατά 50% έως 75% για μια νέα αποβολή. «Τα ευρήματα πρέπει να καθησυχάσουν τις γυναίκες που βιώνουν τέτοια συμπτώματα», δήλωσε η κ. Χινκλ.

Σε μια τυπική κύηση 40 εβδομάδων, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο αποβολής μέσα στο πρώτο τρίμηνο. Περισσότερο αυξάνει ο κίνδυνος για τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας και για όσες έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας (διαβήτη, ερυθηματώδη λύκο, διαταραχές θυρεοειδούς κ.ά.).

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, περίπου οκτώ στις δέκα γυναίκες (ποσοστό 80%) έχουν ναυτίες ή εμετούς ή και τα δύο. Το ποσοστό αυξάνεται σταδιακά όσο προχωρά η κύηση. Έτσι, τη δεύτερη εβδομάδα το 18% των εγκύων ανέφεραν ναυτία χωρίς εμετούς, ενώ το 4% και τα δύο. Την όγδοη εβδομάδα το 57% είχαν ναυτία, ενώ το 27% και τα δύο. Την 12 εβδομάδα το 86% είχαν ναυτία, ενώ το 35% ναυτία και εμετό. Οι νεότερες γυναίκες ήταν 25% πιθανότερο να βιώσουν ναυτίες και εμετούς, σε σχέση με τις μεγαλύτερης ηλικίας εγκύους.

Οι ερευνητές δεν παρέχουν κάποια σίγουρη εξήγηση γιατί οι γυναίκες νιώθουν τέτοια συμπτώματα και γιατί, όταν αυτό συμβαίνει, είναι πιθανότερο να έχουν επιτυχή τοκετό μετά από προηγούμενη αποβολή. Μια πιθανότητα είναι ότι το σώμα των εγκύων «προειδοποιεί» τις εγκύους να αλλάξουν τη διατροφή τους, να μην πίνουν αλκοόλ και να μην καπνίζουν. Μια άλλη πιθανή εξήγηση ότι οι αυξημένες ορμόνες της εγκυμοσύνης πυροδοτούν τέτοια συμπτώματα, πράγμα που πιθανώς εξηγεί γιατί οι ναυτίες είναι περισσότερες σε κύηση διδύμων.

Πάντως οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι οι ναυτίες δεν αποτελούν ένα είδος προστασίας της εγκύου από αποβολή και ότι αν τα συμπτώματα είναι καθημερινά και έντονα, τότε θα πρέπει να πρέπει να κάνει κάποια θεραπεία για να μειωθεί ο κίνδυνος επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη, λόγω έλλειψης βάρους (πάνω από 10%) και ανεπάρκειας βιταμινών και άλλων θρεπτικών στοιχείων.

Επίσης τόνισαν ότι πολλές γυναίκες δεν έχουν κανένα δυσάρεστο σύμπτωμα και γεννάνε χωρίς κανένα πρόβλημα υγιή μωρά, ενώ αντίθετα υπάρχουν γυναίκες με ναυτίες και εμετούς και παρ’ όλα αυτά μπορεί να χάσουν το μωρό.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...