Μετάβαση σε περιεχόμενο
admin
admin

Τσίχλα μετά την καισαρική τομή συνιστούν οι επιστήμονες

    Μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση The Journal of Maternal-Fetal & Neonatal Medicine και βασίστηκε σε 17 παλαιότερες κλινικές δοκιμές, δείχνει ότι η τσίχλα βοηθά σημαντικά να επανέλθει η εντερική λειτουργία της γυναίκας μετά την καισαρική.

Έως και μία στις πέντε γυναίκες εμφανίζει μετεγχειρητικό ειλεό (εντερική απόφραξη) μετά τον τοκετό με καισαρική. Ο μετεγχειρητικός ειλεός χαρακτηρίζεται από σημαντική επιβράδυνση ή και παντελή παύση των εντερικών κινήσεων που κανονικά εξασφαλίζουν ομαλή διέλευση των τροφών κατά μήκος της γαστρεντερικής οδού και εν τέλει απόρριψη αυτών από τον οργανισμό.

Η επιβράδυνση των εντερικών κινήσεων μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως η ναυτία, ο πόνος στην κοιλιά και το πρήξιμο, ανέφερε στο Live Science ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, Δρ Βιντσένζο Μπεργκέλα, μαιευτήρας-γυναικολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Τόμας Τζέφερσον της Φιλαδέλφεια.

Οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση στην ευρύτερη περιοχή της κοιλιάς, όχι μόνο η καισαρική, μπορεί να προκαλέσει μετεγχειρητικό ειλεό, επισημαίνει ο Δρ Μπεργκέλα. Η συγκεκριμένη επιπλοκή θεωρείται αποτέλεσμα φλεγμονής που προκαλείται από την τομή στην κοιλιά.

jED6wU7.jpg

Συνήθως ο μετεγχειρητικός ειλεός υποχωρεί αυτόματα σε διάστημα τριών ή τεσσάρων ημερών μετά την επέμβαση, όσο διαρκεί όμως το άτομο μπορεί να νιώθει έντονες ενοχλήσεις και δυσφορία, αναφέρουν στη μελέτη τους οι ερευνητές.

Οι γιατροί παραδοσιακά συστήνουν διάφορες στρατηγικές για να βοηθήσουν μια γυναίκα να προλάβει ή να αντιμετωπίσει πιο εύκολα τον ειλεό μετά από καισαρική. Για παράδειγμα, προτείνουν να σηκώνεται και να περπατά ή να τρώει σχετικά άμεσα μετά την επέμβαση. Ωστόσο, ειδικά η σύσταση που αφορά το φαγητό πολλές φορές δεν εφαρμόζεται, λόγω της ναυτίας που νιώθει η γυναίκα.

Και εδώ έρχεται να βοηθήσει η τσίχλα! Η τσίχλα είναι γνωστό ότι «ξεγελά» το στομάχι, κάνοντάς το να «νομίζει» ότι τρώμε. Έτσι, παράγεται περισσότερο σάλιο στη στοματική κοιλότητα και το έντερο παίρνει το «σήμα» να αρχίσει να δουλεύει ξανά.

Για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, οι ερευνητές συνιστούν στις γυναίκες να μασούν τσίχλα 3 φορές την ημέρα για 30 λεπτά κάθε φορά, ξεκινώντας ακόμη και 2 ώρες μετά την επέμβαση.

Η τσίχλα δεν προκαλεί καμία παρενέργεια και παράλληλα είναι ένα απλό και οικονομικό μέσο πρόληψης και αντιμετώπισης του μετεγχειρητικού ειλεού, καταλήγουν οι ερευνητές.

Πηγή: onmed.gr




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...