Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Οι σχέσεις με το σύντροφό σας μετά τον τοκετό



ccs-16414-13873991793644_thumb.jpgTο άρθρο μας έστειλε: Το μέλος του Mammyland Τεκτονίδου Κυριακή

Για ορισμένες καινούργιες μητέρες, η ενεργή ερωτική ζωή ίσως μοιάζει με κάτι φοβερά μακρινό. Λόγω των απαιτήσεων που δημιουργούνται με τη φροντίδα του νέου μέλους της οικογένειας, των διαδοχικών άγρυπνων νυχτών και της ταλαιπωρίας που υφίσταται το σώμα εξαιτίας ενός απαιτητικού τοκετού, το ενδιαφέρον για τις ερωτικές σχέσεις ίσως εξασθενήσει για κάποιο διάστημα.

Παρόλο που το σεξ ίσως δε θεωρείται άμεση προτεραιότητα για κάθε ζευγάρι, το να ξαναρχίσετε τις ερωτικές σχέσεις λίγες εβδομάδες μετά τον τοκετό είναι αρκετά υγιές φαινόμενο. Θα σας βοηθήσει πολύ αν ξέρετε τι να περιμένετε όταν αρχίσετε να εκφράζετε και πάλι ερωτικά αίσθημα.

Είναι φυσικό οι καινούριες μητέρες να νιώθουν φοβερή ολοκλήρωση και επαφή από το δεσμό που αναπτύσσουν με το μωρό τους και έτσι, οι ερωτικές σχέσεις με το σύντροφό τους ίσως περάσουν σε δεύτερη μοίρα για κάποιο διάστημα. Οι καινούριοι μπαμπάδες είναι πιθανόν να βλέπουν τις συντρόφους τους σαν τροφούς του βρέφους και όχι σαν «θεές του έρωτα».

Επίσης, αν παρακολούθησαν τον τοκετό, το γεγονός αυτό ίσως επηρέασε τα ερωτικά τους αισθήματα, ιδιαίτερα αν ο τοκετός ήταν δύσκολος. Είναι πολύ καλό να μπορείτε να συζητάτε μεταξύ σας για τα καινούργια συναισθήματα που πιθανόν νιώθετε.

Το σώμα σας υπόκειται σε αρκετές αλλαγές τις εβδομάδες που ακολουθούν μετά τον τοκετό. Αν είχατε κολπικό τοκετό, ίσως περάσουν τέσσερις με έξι εβδομάδες προτού επουλωθεί πλήρως η επισειοτομή ή η αιδοιϊκή σχισμή. Η καισαρική τομή ίσως σας κάνει να νιώθετε δυσάρεστα όταν δέχεστε οποιαδήποτε πίεση στην κοιλιά για το ίδιο περίπου διάστημα. Οι ορμονικές διακυμάνσεις που ακολουθούν μετά τον τοκετό περιλαμβάνουν τη μείωση της οιστρογόνου ορμόνης, φαινόμενο που ίσως έχει πολύμηνη διάρκεια.

Με χαμηλότερα τα επίπεδα της οιστρογόνου ορμόνης, τα τοιχώματα του κόλπου γίνονται λεπτά και στεγνά. Παρά το γεγονός ότι μπορεί να γεννήσατε ένα μωρό τεσσάρων κιλών, το κολπικό άνοιγμα ίσως μοιάζει πολύ μικρό και ευαίσθητο για κάποιο διάστημα. Αφιερώστε αρκετό χρόνο στα προκαταρκτικά της ερωτικής πράξης ώστε να δημιουργηθεί φυσική έκκριση υγρών ή χρησιμοποιήστε μια ειδική λιπαντική ουσία για τον κόλπο.

Εάν ο κόλπος παραμένει αρκετά στεγνός και ευαίσθητος, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει κάποια κολπική κρέμα με οιστρογόνο προκειμένου να περιοριστεί η ευαισθησία. Ο γιατρός σας θα πρέπει επίσης να ελέγξει αν ο κόλπος σας είναι υγιής μετά τον τοκετό.

Μετά από πολλές εβδομάδες ύπνου με συνεχείς διακοπές, ίσως αισθάνεστε υπερβολικά κουρασμένη για να έχετε ερωτικές σχέσεις.Κάνετε και οι δυο σας κάποια αργά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Καλύτερα να μην έχετε δεδομένες προσδοκίες για το πώς πρέπει να είναι η ερωτική πράξη. Το αγκάλιασμα και τα χάδια μπορεί να είναι αρκετά ικανοποιητικά σε πρώτη φάση. Το πιο σημαντικό είναι να έχετε ανοιχτή επικοινωνία εσείς και ο σύντροφός σας και να προσπαθείτε να προσφέρετε ο ένας στον άλλο όσο μεγαλύτερη στήριξη μπορείτε.

Τελικά, τα επίπεδα των ορμονών σας θα αυξηθούν οπότε το σώμα σας θα παράγει περισσότερη λίπανση και εσείς θα αισθανθείτε πιο άνετα. Αυτή περίπου την περίοδο, το ερωτικό ενδιαφέρον ενδέχεται να αυξηθεί.

Εάν το μωρό σας αρχίσει να κοιμάται με πιο σταθερό ωράριο, θα ανακτήσετε κι εσείς κάποια ενέργεια ώστε να επιδοθείτε σε ερωτικές περιπτύξεις. Βέβαια, το να βρείτε λίγο χρόνο χωρίς διακοπές και με αρκετή ησυχία είναι μια άλλη ιστορία…

ΠΗΓΗ: Dr. Laura Stachel Μαιευτήρας – Γυναικολόγος




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...