Μετάβαση σε περιεχόμενο
admin
admin

Νερό καρπουζιού: Οι θαυματουργές ιδιότητες ενός αγαπημένου φρούτου

    Πριν υπήρχε το γάλα καρύδας. Αλλά αυτό ήταν πριν. Το 2017 για να είναι κάποιος in, πρέπει να πίνει νερό καρπουζιού.

Τα διεθνή μέσα υγιεινής διατροφής ανακάλυψαν το καρπούζι: το αποκαλούν «it» και του αποδίδουν πολλές ιδιότητες. Καταπολεμά την γήρανση, την κυτταρίτιδα, θεραπεύει πολλές ασθένειες, ενυδατώνει δυναμικά τον οργανισμό.

Πράγματι, παρά τη δημοφιλή πεποίθηση ότι το καρπούζι αποτελείται μόνο από νερό και ζάχαρη, στην πραγματικότητα είναι μια άκρως θρεπτική τροφή, που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, ενώ έχει πολύ λιγότερες θερμίδες από ό,τι λανθασμένα πιστεύουν πολλοί άνθρωποι.

Αλλά ποιές είναι οι αλήθειες ή τα ψέμματα;

Το νερό καρπουζιού καταπολεμάει την κυτταρίτιδα;

Ψέμα: Πολλοί το ισχυρίζονται αλλά οι διατροφολόγοι δεν το πιστεύουν. «Είναι κάπως σαν τον ανανά, έλεγαν ότι είναι τρόφιμο κατά της κυτταρίτιδας, αλλά δεν ισχύει. Για την κυτταρίτιδα το μόνο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να μην τρώει λιπαρά, αλλά ισορροπημένα.

Αν το νερό καρπουζιού αντικαταστήσει κάτι λιπαρό που τρώμε, τότε, ναι, βοηθάει. Αλλά δεν σώζει από μόνο του», αναφέρει η διατροφολόγος Corinne Chicheportiche-Ayache στην Le Figaro.

q4gqvlh.jpg

Το νερό καρπουζιού κόβει την όρεξη;

Αλήθεια και ψέμα: Το φρούτο καρπούζι μπορεί να κόψει την όρεξη, αλλά όχι το νερό καρπουζιού. «Το καρπούζι έχει φυτικές ίνες που προκαλούν αίσθημα κορεσμού, αλλά το νερό του, το οποίο δεν έχει φυτικές ίνες, δεν δίνει την ίδια αίσθηση. Αν θέλει κάποιος να φάει κάτι υγιεινό είναι καλύτερα να προτιμήσει μια φέτα καρπούζι παρά να πιεί το ζουμί του», συμβουλεύει η ειδικός.

Το καρπούζι είναι σύμμαχος αδυνατίσματος

Αλήθεια: Παρά την πολύ γλυκειά γεύση του, το καρπούζι έχει ελάχιστες θερμίδες, μόνο 30 για 100 γραμμάρια φρούτου. Δεν περιέχει καμία λιπαρή ουσία και ο γλυκαιμικός του δείκτης είναι χαμηλός, δεν προκαλεί λιγούρα. «Αλλά θέλει προσοχή στην κατανάλωση. Δεν επιτρέπεται να πίνει κάποιος το νερό ενός ολόκληρου καρπουζιού σε μια μέρα, το φρούτο είναι γλυκό», δηλώνει η διατροφολόγος.

Καίει τα λίπη

Ψέμα: Κανένα τρόφιμο δεν καίει τα λίπη. «Το νερό καρπουζιού μπορεί να μειώνει την κακή χοληστερίνη αλλά δεν θα λιώσει το λίπος στην κοιλιά», διευκρινίζει η ειδικός.

LHwz1lq.jpg

Βοηθάει στο μαύρισμα

Αλήθεια: Οπως το καρότο, έτσι και το καρπούζι περιέχει βήτα-καροτίνη, μια αντι-οξειδωτική ουσία που διευκολύνει την παραγωγή μελανίνης, η οποί προστατεύει το δέρμα από τις υπερειώδεις ακτίνες του ήλιου. Μην περιμένετε να βρεθείτε στην παραλία για να πιείτε νερό καρπουζιού, μπορεί κάποιος να ξεκινήσει πίνοντας στο σπίτι του, προετοιμάζοντας έτσι το δέρμα του για την έκθεση στον ήλιο.

Καταπολεμάει τις καρδιακές παθήσεις

Αλήθεια: Περιέχει βιταμίνη C και βήτα καροτίνη που βοηθούν στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων. «Αν τα καταναλώνετε συχνά, αυτά τα αντιοξειδωτικά επιτρέπουν την καταπολέμηση της γήρανσης των κυττάρων και των καρδιακών παθήσεων», λέει η ειδικός. Για να ενισχυθεί η δράση, η διατροφολόγος προτείνει να συνδιάζουμε το νερό καρπουζιού ή το καρπούζι με λίγους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια …).

u2lFztU.jpg

Το νερό καρπουζιού βοηθάει την πέψη

Ψέμα: «Είναι ένα προϊόν που χωνεύεται εύκολα γιατί δεν περιέχει καμία λιπαρή ουσία, αλλά δεν έχει χωνευτικές ιδιότητες», επισημαίνει η ειδικός. Επομένως δεν πρέπει να υπολογίζει στο νερό καρπουζιού για να χωνέψει το φαγητό που κατανάλωσε, ειδικά αν περιέχει λίπη.

Πώς γίνεται το νερό καρπουζιού

  • Αρκεί να βάλετε μισό καρπούζι ή αρκετές φέτες, νερό και λίγο βασιλικό, ή φέτα λεμονιού, ή δυόσμο.
  • Βάζετε όλα τα υλικά σε μια κανάτα, γεμίζετε με νερό και παγάκια, αν θέλετε.
  • Περιμένετε τουλάχιστον 20 λεπτά για να πάρει γεύση.
  • Οσο τα φρούτα μένουν στο νερό, τόσο η γεύση θα γίνεται φρουτώδης.

EWMoalA.jpg

Αλλά υπάρχει και ο χυμός καρπουζιού, με όλες τις φυτικές ίνες. Θέλει αποχυμωτή.

ihxY975.jpg

ΠΗΓΗ




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...