Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Λήψη μέτρων για τα ηλιακά εγκαύματα


    <p><span style="font-family:Verdana;"><span style="color:#333333;">Τη λήψη επιπλέον μέτρων για την προστασία από τον ήλιο συνέστησαν τη Δευτέρα, στους παραθεριστές οι Επίτροποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την Υγεία και για θέματα Καταναλωτών σε μια προσπάθεια περιορισμού της ανόδου των κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος, κυρίως μεταξύ των παιδιών.</span></span></p>

Η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου είναι η κύρια αιτία πρόκλησης καρκίνου του δέρματος σε μία στις τρεις περιπτώσεις που γίνεται διάγνωση κάποιας από τις μορφές του καρκίνου αυτού, σύμφωνα με το Ίδρυμα Καρκίνου του Δέρματος.

Το μήνυμά μας προς τους καταναλωτές αυτό το καλοκαίρι είναι πολύ σαφές: προφυλαχθείτε έξυπνα από τον ήλιο αυτό το καλοκαίρι και προστατευτείτε", σημειώνει σε ανακοίνωσή της, η Επίτροπος για την Υγεία Ανδρούλα Βασιλείου. Ακόμη, η Επίτροπος συμβουλεύει τους γονείς να μην επιτρέπουν την άμεση έκθεση των βρεφών και των παιδιών στον ήλιο καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία εγκυμονεί αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου του δέρματος.

Επίσης, υπάρχουν δύο είδη υπεριώδους ακτινοβολίας η UVA, η οποία ευθύνεται για το μαύρισμα και η UVB που προκαλεί τα ηλιακά εγκαύματα. Σύμφωνα με το κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο στη Βρετανία, ο αριθμός των κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος στη χώρα έχει υπερδιπλασιαστεί από τις αρχές της δεκαετίας του '80, ενώ περισσότεροι από 2.000 θάνατοι προκαλούνται ετησίως από τη μορφή αυτή καρκίνου.

Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος που προκαλείται από την έκθεση στον ήλιο ώθησε πέρυσι τις Βρυξέλλες να εισαγάγουν αυστηρότερους κανονισμούς για τις ετικέτες που φέρουν τα αντηλιακά προϊόντα, απαγορεύοντας σημάνσεις όπως "100% προστασία από τον ήλιο".

Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως 100% προστασία από τον ήλιο, ή ασφαλές μαύρισμα. Το πιο σημαντικό είναι οι παραθεριστές να γνωρίζουν ότι τα αντηλιακά φίλτρα προστασίας είναι μόνο ένα από μια σειρά μέτρων απαραίτητων για την αποτελεσματική προστασία από τον ήλιο", δήλωσε η Επίτροπος για θέματα Καταναλωτών Μέγκλενα Κούνεβα.

Τα μέτρα που συστήνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι τα εξής:

  • αποφύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο τις ώρες υψηλής ακτινοβολίας, συνήθως από τις 11:00 ως τις 15:00 στις περισσότερες χώρες
  • όταν δεν είναι δυνατό να αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο, φροντίστε να είστε καλά καλυμμένοι
  • καπέλα και γυαλιά ηλίου μπορούν να προσφέρουν επιπλέον προστασία
  • αποφύγετε την άμεση έκθεση στον ήλιο των βρεφών και των μικρών παιδιών
  • χρησιμοποιείτε αντηλιακά προϊόντα που προστατεύουν και από τις δύο μορφές υπεριώδους ακτινοβολίας, τη UVB και τη UVA
  • βάζετε τακτικά αντηλιακό και σε επαρκή ποσότητα. Για την προστασία όλου του σώματος ενός ενήλικου μετρίου αναστήματος χρειάζεται η χρήση 35 γραμμαρίων αντηλιακού.

    Οι παραθεριστές θα πρέπει επίσης σύμφωνα με την Επιτροπή να γνωρίζουν ότι:

    • το 90% της υπεριώδους ακτινοβολίας του ηλίου διαπερνά τα ελαφρά σύννεφα επομένως μπορεί κανείς να υποστεί ηλιακά εγκαύματα ακόμη και μια συννεφιασμένη καλοκαιρινή ημέρα
    • το νερό προσφέρει ελάχιστη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία και οι αντανακλάσεις από το νερό μπροεί να εντείνουν την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία
    • η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία λειτουργεί αθροιστικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, επομένως τα τακτικά διαλείμματα κατά την ηλιοθεραπεία δεν έχουν ως αποτέλεσμα και ένα χαμηλότερο ποσοστό συνολικής έκθεσης.



Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...