Μετάβαση σε περιεχόμενο
admin
admin

Θεραπευτική τακτική προστατεύει τη γονιμότητα των γυναικών με ινομυώματα

    Μια απλή διαδικασία τροποποίησης της θεραπείας των ινομυωμάτων ενδεχομένως να είναι επιβοηθητική για τις γυναίκες, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την αναπαραγωγή τους υγεία, σύμφωνα με πορτογαλική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Radiology.

Ο εμβολισμός των ινομυωμάτων με την τεχνική UFE μπλοκάρει την αιματική ροή προς τα ινομυώματα ώστε να συρρικνωθούν. Αλλά η εν λόγω τεχνική δεν ενδείκνυται για γυναίκες που δεν έχουν τεκνοποιήσει, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο αν επίσης μπλοκάρεται και η αιματική ροή προς τη μήτρα.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι μια στις τέσσερις γυναίκες με ινομυώματα αντιμετωπίζει προβλήματα γονιμότητας. Η θεραπεία εκλογής γι’ αυτές είναι η χειρουργική αφαίρεση των ινομυωμάτων. Η UFE θεωρείται ευκολότερη και λιγότερο επεμβατική διαδικασία.

Οι ερευνητές του Νοσοκομείου «Saint Louis», με επικεφαλής τον Δρ Ζουαο Πισκο στη Λισσαβόνα της Πορτογαλίας δοκίμασαν την μερική UFE η οποία μπλοκάρει μόνο τις μικρές αρτηριακές διακλαδώσεις των ινομυωμάτων.

«Με τον μερικό εμβολισμό πετυχαίνουμε τη μείωση της παροχής αίματος στα ινομυώματα, χωρίς μεγάλη μείωση της παροχής αίματος στη μήτρα, τις ωοθήκες και τις αρτηρίες, επιτρέποντας μεγαλύτερα ποσοστά κυήσεων και χαμηλά ποσοστά επιπλοκών», εξηγεί ο Δρ Πισκο.

Οι 359 γυναίκες που στο πλαίσιο της μελέτης υποβλήθηκαν σε μερική UFE είχαν όμοια συρρίκνωση ινομυωμάτων με την κλασσική UFE, αλλά είχαν χαμηλότερο ποσοστό επιπλοκών, υψηλότερο ποσοστό κύησης με ζώντες γεννήσεις και λιγότερες μαιευτικές επιπλοκές.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της εξαετούς παρακολούθησης του δείγματος, 149 που είχαν υποβληθεί σε κλασσικό εμβολισμό ή μερικό κυοφόρησαν μια ή περισσότερες φορές. Εξ αυτών, 131 γέννησαν συνολικά 150 παιδιά.

Να σημειωθεί ότι οι γυναίκες που υποβάλλονται σε κλασσικό εμβολισμό ινομυωμάτων συμβουλεύονται να περιμένουν να περάσουν τουλάχιστον έξι μήνες για να δοκιμάσουν να μείνουν έγκυες, δεδομένου του χρόνου που χρειάζεται το ινομύωμα για να επουλωθεί ή να συρρικνωθεί.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...