Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Βακτήρια ευθύνονται για τον πρόωρο τοκετό


    <p>Ο πρόωρος τοκετός μπορεί να οφείλεται σε ορισμένα βακτήρια, αναφέρουν επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke.</p>

Αν το εύρημα επιβεβαιωθεί, μπορεί να οδηγήσει σε διαγνωστικά τεστ και τρόπους θεραπείας των γυναικών που κινδυνεύουν να γεννήσουν το μωρό τους πριν την ώρα του.

Οι ερευνητές του Duke βασίζουν τα ευρήματά τους σε εξετάσεις που έκαναν στους αμνιακούς σάκους 48 γυναικών, άλλες εκ των οποίων είχαν γεννήσει αιφνιδίως πρόωρα, άλλες είχαν γεννήσει στην ώρα τους και κάποιες που γέννησαν πρόωρα για ιατρικούς λόγους.

Όπως εξηγούν στην επιθεώρηση «PLoS One», σχεδόν ο ένας στους τρεις πρόωρους τοκετούς οφείλεται στο ότι «σπάνε» πολύ νωρίς τα νερά. Επιστημονικά αυτό σημαίνει ότι υφίσταται ρήξη ο αμνιακός σάκος μέσα στον οποίο επιπλέει το μωρό, καθώς είναι γεμάτος με ένα ζωτικής σημασίας υγρό (λέγεται αμνιακό υγρό).

Οι μεμβράνες του αμνιακού σάκου κανονικά υφίστανται ρήξη κατά την έναρξη του τοκετού. Αν η ρήξη τους αρχίσει πρόωρα, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό.

Οι ερευνητές του Duke ανακάλυψαν ότι σε όλους τους αμνιακούς σάκους υπήρχαν βακτήρια, αλλά όσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδά τους, τόσο πιο λεπτές ήταν οι μεμβράνες - και αυτό ίσχυε κυρίως στις γυναίκες οι οποίες είχαν γεννήσει πρόωρα.

Εάν τα βακτήρια είναι η αιτία της λέπτυνσης και συνακόλουθης ρήξης και όχι η συνέπειά της, τότε είναι πιθανό να επινοηθούν νέοι τρόποι διάγνωσης και θεραπείας, εκτιμούν οι ερευνητές.

«Επειδή τα βακτήρια που εντοπίσαμε είναι συγκεκριμένα, θα μπορούσαμε να ελέγχουμε τις εγκύους γι’ αυτά νωρίς στην εγκυμοσύνη και να τους χορηγούμε αντιβιοτική αγωγή, ούτως ώστε να αποτραπεί ένας πρόωρος τοκετός», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Έιμι Μάρθα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μαιευτικής & Γυναικολογίας στο Duke.

«Ωστόσο πριν φτάσουμε σε αυτό το στάδιο, θα πρέπει να επιβεβαιώσουμε το εύρημά μας σε μεγαλύτερες μελέτες, καθώς και να βεβαιωθούμε ότι τα βακτήρια προκαλούν την ρήξη και ότι δεν συσσωρεύονται στην περιοχή όταν αυτή έχει ήδη συμβεί», πρόσθεσε.

Web Only




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...