Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Τι δεν πρέπει να λέμε στο παιδί μας


    <p><span style="font-family:verdana;"><span style="color:rgb(40,40,40);">Μια παρορμητική αντίδραση της μαμάς σε κάποια σκανταλιά του παιδιού μπορεί να πληγώσει ανεπανόρθωτα τον ψυχικό του κόσμο. "Είσαι κακό παιδάκι", "Δεν σε αντέχω άλλο", "Είσαι βάσανο" είναι μερικές φράσεις που οι μανούλες μπορούν να πουν κάποια στιγμή πάνω στα νεύρα τους.</span></span></p>

Για το παιδί η μητέρα είναι πρότυπο και πιστεύει όλα όσα του λέει. Τέτοια λόγια μπορεί να το στεναχωρήσουν πολύ και νιώθει ότι η μαμά πραγματικά τα εννοεί και δεν αξίζει άλλο την αγάπη της. Όταν η μαμά προσβάλλει και αποσύρει την αγάπη της έστω και λεκτικά το παιδάκι γίνεται ευάλωτο, ανασφαλή και χάνει την αυτοεκτίμηση του.

Μια ακόμα λάθος τακτική της μαμάς είναι να χρησιμοποιεί την αγάπη ως εκβιαστικό μέσο. "Αν μ'αγαπάς θα τελειώσεις όλο το φαΐ σου". Το μόνο σίγουρο είναι πως εκείνο σας αγαπά και θέλει να σας βλέπει να χαμογελάτε και πάντα να κερδίζει την αγάπη σας. Η αγάπη μεταξύ μητέρας και παιδιού δε μπορεί να μπει σε καλούπια, δε μετριέται, δεν αποσύρεται και δεν χρειάζεται επιβεβαίωση με προτροπές και εκβιασμούς.

Όταν φωνάζουμε, ουρλιάζουμε και καταφεύγουμε σε επιπλήξεις δημιουργούμε μια ένταση που τραυματίζει ψυχικά και συναισθηματικά το παιδάκι. Κάποια σκληρά λόγια μπορεί να μείνουν χαραγμένα στη μνήμη του και δύσκολα θα μπορέσουμε να τα σβήσουμε. Ο ακραίος αυτός τρόπος ξεσπάσματος της μητέρας με τιμωρία και φωνές δημιουργεί φόβο και φυσικά εμποδίζει την επικοινωνία και τη συνεργασία με το παιδάκι.

Μια ακόμα τακτική που πολλές μανούλες ακολουθούν είναι αυτή της στέρησης. "Αν δε φας όλο το φαΐ σου, δε θα πάμε βόλτα" "Αν δε συμμαζέψεις το δωμάτιο σου, δε θα σου πάρω παγωτό". Είναι μερικές από τις συνηθισμένες εκφράσεις που οι μανούλες χρησιμοποιούν για να συνετίσουν το παιδάκι τους. Καλό είναι όμως να μη χρησιμοποιούμε τη στέρηση επιφανειακά. Θα πρέπει πρώτα να του εξηγήσουμε τους λόγους για να μπορέσει να καταλάβει και να συνειδητοποιήσει το λάθος του.

Η καλύτερη μέθοδος για να συνετίσουμε το άτακτο μπομπιράκι μας είναι η επιμονή και υπομονή να καταλάβει τις λογικές συνέπειες των πράξεων του και ο καλύτερος τρόπος είναι η καλή και σωστή επικοινωνία. Θα πρέπει να καταλάβει ότι η στέρηση ή ο περιορισμός δεν είναι μέσο εκδίκησης αλλά μια δίκαιη συμπεριφορά.

Αν νιώσετε λοιπόν ότι η υπομονή σας αρχίζει να εξαντλείται και έχετε ξεπεράσει τα όρια σας ακολουθήστε την παλιά καλή συμβουλή: Πάρτε μια βαθιά ανάσα, κλείστε τα μάτια σας, μετρήστε ως το 10 και επανεκτιμήστε την κατάσταση προσπαθώντας να ηρεμήσετε πριν καταφύγετε σε φωνές και ακραίες αντιδράσεις.

Να θυμάστε ότι η σωστή διαπαιδαγώγηση είναι πολύ πιο σημαντική από το αν έφαγε όλο του το φαγητό, αν κοιμήθηκε το μεσημέρι και αν ήπιε όλο το γάλα του.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...