Μετάβαση σε περιεχόμενο
admin
admin

Ποιοτικός ελεύθερος χρόνος με τα παιδιά


    <p>Δραστηριότητες με ψυχοπαιδαγωγικά οφέλη, αφού μαθαίνουν παίζοντας. Πολλές είναι και οι ενασχολήσεις που μπορούν να γίνουν στο εσωτερικό του σπιτιού, παίζοντας μαζί γονείς και παιδιά καλλιεργώντας τη φαντασία.</p>

Το σημερινό σχολείο χρησιμοποιεί αναποτελεσματικές μεθόδους μάθησης, ωστόσο δεν βοηθούν το παιδί να καλλιεργήσει τη φαντασία του και την κριτική σκέψη. Έχοντας περάσει τη μισή του μέρα στο σχολείο, το παιδί έχει ανάγκη στον ελεύθερο χρόνο του να ασχοληθεί με δραστηριότητες στις οποίες μπορεί να παίξει και να δημιουργήσει ελεύθερα.

Γι’ αυτό, ως γονείς καλείστε να του παρέχετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία ερεθισμάτων και δραστηριοτήτων προκειμένου να μπορέσει το παιδί να ανακαλύψει το δυναμικό των ικανοτήτων και δεξιοτήτων του αλλά και να μάθει να χρησιμοποιεί τη φαντασία του για να βρίσκει πρωτότυπες και δημιουργικές λύσεις.

Πρωτίστως, είναι καλό να δοκιμάσουν πολλές εξωσχολικές αθλητικές δραστηριότητες, όπως μπάσκετ, βόλεϊ, τένις, κολύμβηση, ποδόσφαιρο, μπαλέτο, ποδηλασία.

Εκτός από τα κλασικά αθλήματα, που σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό όλα τα παιδιά έχουν δοκιμάσει, καλό θα είναι να ασχοληθούν και με πιο «ασυνήθιστα» είδη αθλητισμού, όπως πατινάζ, (θαλάσσιο) σκι, ιππασία, κωπηλασία, πολεμικές τέχνες, γιόγκα κ.ά. Πέρα από τα σωματικά τους οφέλη, οι περισσότερες από αυτές τις δραστηριότητες πραγματοποιούνται σε ομαδικό πλαίσιο και συμβάλλουν στην καλλιέργεια της συνεργατικότητας και της αλληλεγγύης.

Πρωτότυπες κατασκευές

Πολλές είναι και οι ενασχολήσεις που μπορούν να γίνουν στο εσωτερικό του σπιτιού, τόσο παίζοντας μαζί γονείς και παιδιά όσο και αφήνοντας τα παιδιά μόνα τους.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολύ απλά υλικά με διαφορετικούς τρόπους από αυτούς που έχουμε συνηθίσει και να δημιουργήσετε με τα παιδιά σας πρωτότυπες κατασκευές και όχι μόνο. Μερικές ιδέες που μπορείτε να αξιοποιήσετε όπως θέλετε, τροποποιώντας τες και εμπλουτίζοντάς τες, είναι οι εξής:

• Φτιάξτε κεριά, βιολογικά σαπούνια και άλλα καλλυντικά και διακοσμήστε τα με διάφορα υλικά (χρυσόσκονη, στρας, χάντρες κλπ.) - συνταγές μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο.

• Χρησιμοποιήστε τενεκεδάκια, πλαστικά/γυάλινα μπουκάλια ή βάζα, γεμίστε τα με όσπρια, ζυμαρικά, άμμο, πέτρες, οδοντογλυφίδες ή οποιοδήποτε άλλο «θορυβώδες υλικό». Διακοσμήστε τα δοχεία με χρωματιστά σχέδια και έχετε καινούρια μουσικά όργανα!

• Γράψτε κάρτες για να χαρίσετε σε φίλους χρησιμοποιώντας συνηθισμένα (χαρτόνια, αυτοκόλλητα, μπογιές, χάντρες, πούλιες) αλλά και περίεργα υλικά (πούπουλα, κουμπιά, υφάσματα, κορδέλες, αποξηραμένα λουλούδια).

• Πάρτε τα παλιά κάδρα από φωτογραφίες ή πίνακες και στολίστε τα με τον ίδιο τρόπο. Χρησιμοποιήστε κοχύλια, βότσαλα, αυτοκόλλητα, κουμπιά κ.ά.

• Φτιάξτε διάφορες σφραγίδες χρησιμοποιώντας ως βάση φελλούς, σφουγγάρια, πατάτες, μήλα και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε!

• Ζωγραφίστε χρησιμοποιώντας πέρα από τα κλασικά υλικά ζωγραφικής σφουγγάρια, βούρτσες διαφόρων ειδών, άμμο, αφρό, κόλλα, και πειραματιστείτε με διαφορετικές επιφάνειες εκτός από χαρτί/ακουαρέλα, καμβά, ξύλο, νήμα, πέτρες, ειδικό γυαλί κ.ά.

• Φτιάξτε κέικ, τούρτες, μπισκότα (χριστουγεννιάτικα και όχι μόνο) και διακοσμήστε τα με ζαχαρόπαστα και χρωματιστά ζαχαρωτά.

• Μαζέψτε τα ξυλάκια από τα παγωτά του καλοκαιριού, χρωματίστε τα, διακοσμήστε τα και μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για σελιδοδείκτες!

• Φτιάξτε πρωτότυπους πίνακες ανακοινώσεων με κομμάτια ξύλου, παλιές κορνίζες χωρίς το τζάμι, οποιοδήποτε ξύλινο ή μεταλλικό αντικείμενο που μπορεί να κρεμαστεί στον τοίχο, ένα κομμάτι από φελιζόλ ντυμένο με ύφασμα ή χαρτί, φελλό με το μέτρο, αυτοκόλλητο χαρτί για μαυροπίνακα ή αντίστοιχη ειδική μπογιά, πινέζες, μαγνητάκια, κορδέλες, λάστιχο, δίσκους και οτιδήποτε άλλο σκεφτείτε!

• Φτιάξτε σπιτική πλαστελίνη χρησιμοποιώντας μόνο αλεύρι και νερό και μετά όλες τις κατασκευές που θέλετε με βάση την πλαστελίνη.

Αυτά είναι λίγα μόνο από τα άπειρα πράγματα που μπορείτε να φτιάξετε μαζί με το παιδί σας! Ψάξτε στο διαδίκτυο, πάρτε ιδέες, εμπνευστείτε, εμπλουτίστε, πειραματιστείτε και αφήστε το παιδί σας να πάρει πρωτοβουλίες! Ψάξτε για υλικά και αντικείμενα στο σπίτι που δεν χρησιμοποιείτε και σκεφτείτε πώς θα μπορούσατε να τα αξιοποιήσετε με εναλλακτικούς τρόπους.

Το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει. Τόσο το παιδί όσο και εσείς θα αισθανθείτε περήφανοι που μπορείτε να φτιάξετε τόσο όμορφα «θαύματα» με τόσο απλούς τρόπους. Όλες αυτές οι δραστηριότητες έχουν ψυχοπαιδαγωγικά οφέλη για τα παιδιά που μαθαίνουν παίζοντας, αλλά το κυριότερο είναι ότι καλλιεργούν τη φαντασία τους και γίνονται εξυπνότερα.

ΝΙΚΗ ΛΙΩΤΗ

Ψυχολόγος

Blog: nikipsychology.blogspot.com




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...