Μετάβαση σε περιεχόμενο
admin
admin

Προσπαθείτε για παιδάκι; Μην κοιτάτε τι κάνουν οι άλλοι!

    Πολλά ζευγάρια που προσπαθούν για παιδάκι, συχνά πιστεύουν ότι θα δουν θετικό τεστ εγκυμοσύνης με την πρώτη ή τη δεύτερη προσπάθεια. Αν είστε κι εσείς σε αυτή την κατηγορία, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη, απλά χαλαρώστε. Μπορεί να χρειάζεται λίγο περισσότερος χρόνος.

Ο πρακτικός κανόνας λέει, ότι για τις γυναίκες κάτω των 35 ετών, συνιστάται να προσπαθείτε να συλλάβετε για δώδεκα μήνες συνεχόμενα, πριν επισκεφτείτε το γιατρό σας. Μετά την ηλικία των 35 ετών, επικοινωνήστε με το γυναικολόγο σας, εάν δεν έχετε συλλάβει εντός έξι μηνών. Σε αυτόν το κανόνα, μας ενδιαφέρει η σύλληψη και όχι η διακοπή της εγκυμοσύνης. Αν δηλαδή υπάρχει π.χ. μια παλίνδρομη κύηση, αυτό θεωρείται μια επιτυχημένη σύλληψη.

063-01.jpg

Η εγκυμοσύνη δεν είναι το ίδιο πράγμα για όλους

Όσον αφορά στην σύλληψη, κάθε ζευγάρι είναι διαφορετικό. Υπάρχουν ζευγάρια που συλλαμβάνουν με την πρώτη προσπάθεια, ενώ άλλα προσπαθούν για μήνες χωρίς επιτυχία. Τα ζευγάρια που προσπαθούν για πολλούς μήνες χωρίς επιτυχία, συνήθως αναρωτιούνται αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει.
Το καλύτερο που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η σύλληψη δεν είναι ποτέ σίγουρη ούτε μπαίνει σε στατιστικούς κανόνες. Μη συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους. Μερικοί άνθρωποι συλλαμβάνουν εύκολα, ενώ άλλοι πρέπει να έχουν περισσότερη υπομονή και επιμονή.

063-02.jpg

Ευτυχώς, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε για να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας και να κρατήσετε το μωράκι σας στην αγκαλιά σας.

Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε στη σύλληψη;

Η εγκυμοσύνη έρχεται διαφορετικά σε κάθε γυναίκα.
Αυτός είναι ο χρυσός κανόνας που θα πρέπει να έχετε πάντα στο μυαλό σας.
Μπορεί να δέχεστε πίεση από το συγγενικό ή φιλικό σας περιβάλλον, μπορεί να αναγκάζεστε να συγκρίνεστε με φίλες ή συγγενείς που πέτυχαν τη σύλληψη με τις πρώτες προσπάθειες. Προσπαθήστε όμως να αλλάξετε τρόπο σκέψης.

063-03.jpg

Μαζί με το θετικό τρόπο σκέψης, μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:
Χαλαρώστε: Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να χαλαρώσετε. Η συνεχόμενη ανησυχία προσθέτει άγχος στο σώμα και στην πραγματικότητα μπορεί να κάνει την όλη διαδικασία πιο δύσκολη. Το συνεχόμενο και καθημερινό άγχος είναι επιβλαβές καθώς μπορεί να κάνει τον γυναικείο κύκλο άστατο και το σπέρμα να χάσει την ποιότητά του.
Μάθετε τους κύκλους σας: Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, ξεκινήστε τώρα. Υπολογίστε τους κύκλους σας για το τελευταίο έτος τουλάχιστον. Μετρήστε τις μέρες που διαρκεί ο κάθε κύκλος (από την πρώτη μέρα περιόδου μέχρι την επόμενη πρώτη μέρα περιόδου). Δείτε αν οι κύκλοι σας είναι σταθεροί ή άστατοι. Προσέξτε αν στο κοντινό παρελθόν είχατε κάποιους κύκλους που ήταν έξω από το σύνηθες σε διάρκεια.
Βεβαιωθείτε ότι έχετε βρει τις γόνιμες μέρες σας κάθε μήνα: Αυτές είναι οι μόνες ημέρες κατά τις οποίες η σύλληψη είναι πιθανή. Ο πιο εύκολος και σίγουρος τρόπος ανίχνευσης της γόνιμης μέρας σας, είναι τα τεστ ωορρηξίας. Οι επαφές που γίνονται κατά τους μήνες που δεν έχετε βρει την ωορρηξία σας με σιγουριά, δεν πρέπει να λογίζονται στον κανόνα των ανεπιτυχών προσπαθειών που περιγράφεται πιο πάνω.
Ελέγξτε το σπέρμα του συντρόφου σας: Είναι πλέον επιβεβαιωμένο ότι περίπου το 50% των ζευγαριών θα αντιμετωπίσει προβλήματα υπογονιμότητας, και στο 50% των περιπτώσεων αυτών των ζευγαριών, αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο άνδρας. Γιαυτό κάθε άνδρας θα πρέπει να ελέγξει το σπέρμα του για να είναι σίγουρο ότι είναι γόνιμο, καθώς και τον προστάτη του, εφόσον είναι άνω των 30 ετών.
Μην έρχεστε σε επαφή καθημερινά: Το να κάνετε σεξ καθημερινά με σκοπό τη σύλληψη, δίνει την αίσθηση της “δουλειάς”, ασκεί πίεση και στους δύο συντρόφους και επιπλέον, αδυνατίζει υπερβολικά το σπέρμα, μειώνοντας τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Μάθετε με τα τεστ ωορρηξίας πότε είναι η γόνιμη μέρα σας και επικεντρώστε τις προσπάθειές σας την ημέρα του θετικού τεστ ωορρηξίας, την επόμενη και την μεθεπόμενη. Τρεις μέρες στη σειρά, όσες περισσότερες επαφές μπορείτε.
Βελτιώστε τη διατροφή σας: Για να εξασφαλίσετε τη βέλτιστη γονιμότητα, πρέπει επίσης να εστιάσετε σε μια ισορροπημένη διατροφή, η οποία αποτελείται από πολλά φρούτα και λαχανικά και να αποφεύγετε τοξικές ουσίες όπως τα τσιγάρα και το αλκοόλ. Το υπερβολικό βάρος αλλά και το πολύ χαμηλό βάρος είναι επίσης αρνητικοί παράγοντες όταν πρόκειται για σύλληψη. Επομένως, διατηρήστε έναν υγιή ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος) και κάνετε μέτρια άσκηση.

063-04.jpg

Εάν έχετε δοκιμάσει τα πάντα χωρίς επιτυχία, η επίσκεψη στο γυναικολόγο σας είναι το επόμενο βήμα.

Ένας ειδικός γονιμότητας μπορεί να βοηθήσει

Πολλά αρνητικά τεστ εγκυμοσύνης, δεν σημαίνουν ότι δεν θα γίνετε ποτέ γονείς, αλλά ίσως απλά ότι χρειάζεστε ειδική βοήθεια. Πρώτα απ' όλα είναι καλύτερο να κλείσετε ραντεβού με το γυναικολόγο σας για να κάνετε έναν ολοκληρωμένο έλεγχο.

Ο γιατρός μπορεί να σας ελέγξει για πιθανά σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, να ελέγξει τα επίπεδα των ορμονών σας (συμπεριλαμβανομένου του θυρεοειδούς αδένα), να δει τη φερριτίνη σας, να σας ζητήσει να κάνετε τις καθορισμένες εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου και να κάνει υπερηχογράφημα. Ανάλογα με την αιτία των προβλημάτων σύλληψης, θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Παρ’ όλο που ίσως οι περισσότερες γυναίκες πιστεύουν ότι η εγκυμοσύνη είναι κάτι εύκολο, αυτό δεν ισχύει πάντα. Λάβετε υπόψη σας ότι στατιστικά η πιθανότητα να μείνετε έγκυος είναι μόνο περίπου 15-25% σε κάθε εμμηνορροϊκό κύκλο. Όταν εσείς και ο σύντροφός σας αποφασίσετε ότι είστε έτοιμοι να γίνετε γονείς, μην χάσετε ποτέ την ελπίδα. Ο χρόνος που απαιτείται για τη σύλληψη ποικίλλει μεταξύ των ζευγαριών. Κι εμείς εδώ στη HomeTest, τα τελευταία δέκα χρόνια, έχουμε γίνει μάρτυρες εκατοντάδων ανέλπιστων εγκυμοσύνων!




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...