Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Μικρές συμβουλές για να αποφύγετε την συναισθηματική φόρτιση μετά τον τοκετό


    <p><span style="font-size:14px;">Επιστρέφοντας στο σπίτι μπορεί να αισθανθείτε ιδιαίτερα κουρασμένη σωματικά και ψυχολογικά και αμήχανη ή αβέβαιη για τη φροντίδα του μωρού.</span></p>

Όλα αυτά είναι φυσιολογικά. Σύντομα θα βρείτε την ισορροπία σας και τα πράγματα που στην αρχή μπορεί να φαίνονται δύσκολα και περίπλοκα θα γίνουν μέρος των καθημερινών συνηθειών.

Τι μπορείτε να κάνετε

- Αν η φροντίδα του μωρού δημιουργεί λίγη σύγχυση, μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ατόμου με μεγαλύτερη εμπειρία. Η μαμά σας ή μια φίλη σας μπορούν να προσφέρουν ένα πολύτιμο χέρι βοηθείας και πολλές χρήσιμες συμβουλές.

- Να "εμπλέκεται" όσο το δυνατόν περισσότερο τον μπαμπά. Είναι πολύ σημαντικό να είναι δύο που θα μοιραστούν αυτή τη νέα ευθύνη και όλη την δουλειά και την κούραση που προκύπτουν.

- Αν είναι δυνατόν τις πρώτες μέρες είναι καλύτερο να βοηθάει κάποιος στις δουλειές του σπιτιού ώστε να μπορείτε να αφοσιωθείτε στο μωράκι σας και να του δώσετε όλη την προσοχή και τη φροντίδα που χρειάζεται. Μην το παρακάνετε όμως! Προσπαθήστε να μη κουράζεστε υπερβολικά και ταυτόχρονα μην αμελήσετε να φροντίζετε και τον εαυτό σας.

Και αν η κρίση διαρκέσει περισσότερο;

Πολύ σπάνια η συναισθηματική φόρτιση μετά τον τοκετό μπορεί να εμφανιστεί σε μια ιδιαίτερα έντονη μορφή με την τάση να διαρκέσει περισσότερο. Αν ήδη κατά τις πρώτες 2 εβδομάδες μετά τον τοκετό εκδηλώνονται συμπτώματα περισσότερο έντονα (μεγάλη συναισθηματική σύγχυση, σκέψεις, συμπεριφορές που επαναλαμβάνονται με ενοχλητικό τρόπο, κρίσεις πανικού, αϋπνία, ταχυκαρδία, ίλιγγοι, παραισθήσεις) που δε δείχνουν να μειώνονται, είναι πιθανό να βρεθείτε σε μια κατάσταση διαφορετική από μια απλή κατάθλιψη, δηλαδή σε μια κατάσταση "ψύχωσης μετά τον τοκετό".

Κατά μέσο όρο, αυτή η κατάσταση ψυχικής ταραχής διαρκεί περίπου 3 μήνες, αλλά σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να επιμείνει περισσότερο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι οπωσδήποτε απαραίτητο να εμπιστευτείτε το συντομότερο δυνατό τις συμβουλές και τη φροντίδα ενός ειδικού.

Η πλειοψηφία των γυναικών που προσβάλλεται από ψύχωση μετά τον τοκετό θεραπεύεται εντελώς.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...