Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Το νερό είναι πολύτιμος σύμμαχος στην εγκυμοσύνη


    <p><strong>Το νερό είναι πολύ σημαντικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πρέπει να γίνει καθημερινή συνήθεια, να πίνετε αρκετή ποσότητα χωρίς να το αμελείτε.</strong></p>

Το νερό χρησιμοποιείται σε όλες τις ζωτικές λειτουργίες. Χρειάζεται για την πέψη, την απορρόφηση και τη μεταφορά των θρεπτικών ουσιών. Είναι απαραίτητο για την κατασκευή των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων. Διατηρεί στη σωστή ισορροπία τη θερμοκρασία του σώματος και τέλος επιτρέπει σε αυτό να αναπνέει. Αλλά το μεγαλύτερο μέρος του νερού που καταναλώνουμε προορίζεται για τον περιορισμό των άχρηστων ουσιών.

Πέψη, απορρόφηση και μεταφορά των θρεπτικών ουσιών

Περίπου το 65% του νερού που σχηματίζει το σώμα μας περιλαμβάνεται στο εσωτερικό των κυττάρων, όπου συμβαίνουν όλες οι μεταβολικές διαδικασίες σχηματισμού των θρεπτικών ουσιών. Το 26% διανέμεται μεταξύ των κυττάρων και επιτρέπει την αλλαγή των θρεπτικών στοιχείων και των "απορριμάτων" μεταξύ των κυττάρων και του αίματος. Και το υγρό μέρος του αίματος (πλάσμα), δηλαδή το μέσο μεταφοράς των απαραίτητων για τη ζωή θρεπτικών ουσιών χρησιμοποιεί το υπόλοιπο 9%.

Κύτταρα, ιστοί, όργανα

Στο νερό, το εσωτερικό και το εξωτερικό των κυττάρων, επιπλέουν διάφορες ουσίες, κυρίως μεταλλικά άλατα και πρωτεΐνες.

Η συγκέντρωση αυτών των συστατικών διαφέρει στους διάφορους ιστούς και όργανα, έτσι όπως είναι διαφορετική και η ποσότητα του νερού που περιέχουν. Τα νεφρά είναι πιο πλούσια σε νερό, τα οστά περιέχουν σχετικά λιγότερο και ο λιπώδης ιστός ακόμα λιγότερο. Το πλάσμα του αίματος αποτελείται περίπου κατά 90% από νερό.

Ρύθμιση της θερμοκρασίας

Ακόμα και η θερμοκρασία του σώματος ρυθμίζεται από ένα "σύστημα ψύξης με νερό", το οποίο παρεμβάλλεται τις στιγμές ανάγκης μέσω της έκκρισης ιδρώτα στο δέρμα. Αλλά ακόμα και όταν δεν αντιλαμβανόμαστε πως ιδρώνουμε, μέσω του αίματος αποβάλλουμε συνεχώς νερό (περίπου ένα λίτρο την ημέρα) που εξατμίζεται συνέχεια.

Αναπνοή

Για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αναπνοή, ο αέρας πρέπει να μεταφέρει νερό ενώ κατεβαίνει κατά μήκος των πρώτων αναπνευστικών οδών, για να φτάσει στους πνεύμονες με το 100% υγρασίας. Αν και η μύτη είναι σε θέση να "πιάσει" την υγρασία του αέρα που εκπνέετε και να τον ανακυκλώνει, αυτός ο μηχανισμός δεν είναι τέλειος. Στη διάρκεια μιας ημέρας καταναλώνεται λιγότερο από μισό λίτρο νερού για να μπορεί να το διατηρεί σε λειτουργία.

Αν το κλίμα είναι ξηρό, για να υγρανθεί ο αέρας που αναπνέουμε, έχουμε την ανάγκη να χρησιμοποιούμε περισσότερο. Το ίδιο συμβαίνει όταν αθλούμαστε ή όταν καταβάλλουμε μεγάλη σωματική προσπάθεια, δραστηριότητες που απαιτούν μεγαλύτερη αναπνευστική συχνότητα. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να έχει σωστή υγρασία το περιβάλλον στο οποίο ζούμε.

Περιορισμός των άχρηστων ουσιών

Εκτός από τον ανθρακικό ανυδρίτη που αποβάλλεται από τους πνεύμονες, το μεγαλύτερο μέρος των χημικών απορριμάτων του οργανισμού συγκεντρώνεται στα ούρα χάρη στην επεξεργασία κάθαρσης που αναπτύσσουν τα νεφρά. Αυτά είναι το μοναδικό όργανο που βρίσκεται σε θέση να ξεκαθαρίσει το αίμα από τα αζωτούχα απορρίμματα που πηγάζουν από τις πρωτεΐνες.

Το ενάμιση περίπου λίτρο των ούρων που παράγεται κατά μέσο όρο στη διάρκεια της ημέρας είναι το αποτέλεσμα μιας επιβλητικής και πολύπλοκης εργασίας. Τέλος, μια συγκεκριμένη ποσότητα νερού χρησιμοποιείται για να καταστήσει τα κόπρανα πιο μαλακά (αλλιώς η εκκένωση θα ήταν αδύνατη).

Μικρά tips

- Εκτός από το νερό η κατανάλωση υγρών όπως χυμοί και γάλα κάνουν επίσης καλό.

- Το νερό έχει ουσιαστική συμβολή στη μεταφορά όλων των θρεπτικών ουσιών προς το παιδί.

- Ειδικά στο πρώτο τρίμηνο της κύησης αποτρέπει τον κίνδυνο της αποβολής και προλαμβάνει τις όποιες μολύνσεις.

- Για να ελέγχετε τη συνολική ποσότητα νερού που καταναλώνετε, φροντίστε να μετράτε πόσα υγρά πίνετε με τα μπουκαλάκια του μισού λίτρου. Στο σύνολο του να φτάνει περίπου τα δυο λίτρα την ημέρα.

- Για να κάνετε ενδιαφέρουσα τη γεύση του νερού μπορείτε να προσθέσετε μια φέτα λεμόνι ή λίγο χυμό.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...