Μετάβαση σε περιεχόμενο
admin
admin

«Ασπίδα» για το έμβρυο η καλή διατροφή της μητέρας πριν από την εγκυμοσύνη

    Η υγιεινή διατροφή της μητέρας «θωρακίζει» την καρδιά του παιδιού.

Οι γυναίκες που κάνουν υγιεινή διατροφή πριν την εγκυμοσύνη είναι λιγότερο πιθανό να αποκτήσουν παιδί με καρδιακή ανωμαλία, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Archives of Disease in Childhood» (Fetal and Neonatal Edition).

Επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γιούτα, με επικεφαλής τον δρ Λορέντσο Μπότο, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 10.000 γυναίκες παιδιών που είχαν γεννηθεί με καρδιακή ανωμαλία και περίπου 9.500 μητέρες υγιών παιδιών. Τα βρέφη είχαν γεννηθεί μεταξύ Οκτωβρίου 1997 και Δεκεμβρίου 2009 και αποτελούσαν τμήμα ενός μεγαλύτερου δείγματος της μελέτης National Birth Defects Prevention Study.

Οι γυναίκες ερωτήθηκαν για τη διατροφή τους το έτος πριν μείνουν έγκυες και οι ερευνητές αξιολόγησαν την ποιότητα της δίαιτάς τους ανάλογα με το πόσο κοντά ήταν στο πρότυπο της μεσογειακής διατροφής αλλά και στον Δείκτη Διατροφικής Ποιότητας κατά την Εγκυμοσύνη - ένα διατροφικό πλάνο που συστήνεται σε μέλλουσες μητέρες.

Οι μητέρες που κατατάσσονταν στην ομάδα με την υψηλότερη διατροφική ποιότητα είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο απόκτησης παιδιού με καρδιακά προβλήματα, συγκριτικά με εκείνες που είχαν την χαμηλότερη διατροφική ποιότητα.

Συγκεκριμένα, οι πρώτες είχαν 37% μικρότερο κίνδυνο, από εκείνες που είχαν αποκτήσει παιδί με Τετραλογία Fallot, ένας συνδυασμός από τέσσερις ανατομικές ανωμαλίες: πνευμονική στένωση, ανώμαλη έκφυση της αορτής από την δεξιά κοιλία ή και από τις δύο κοιλίες, έλλειμμα μεσοκοιλιακού διαφράγματος και δεξιά κοιλιακή υπερτροφία. Επίσης, είχαν 23% μικρότερη πιθανότητα ελλείμματος μεσοκολπικού διαφράγματος (τρύπα στο τοίχωμα που διαχωρίζει τις δυο κοιλίες της καρδιάς).

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι όσο αυξανόταν η ποιότητα της διατροφής, τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος συγγενούς καρδιακής ανωμαλίας. Μάλιστα, τα περισσότερα οφέλη προέκυπταν από δίαιτες πλούσιες σε λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, δημητριακά, ψάρια και περιορισμένη κατανάλωση γαλακτοκομικών, κρέατος και γλυκισμάτων. Επίσης, θετικά συνέβαλαν και τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ, σίδηρο και ασβέστιο.

«Η σωστή διατροφή της μητέρας αυξάνει την πιθανότητα το αναπτυσσόμενο έμβρυο να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που συνδέονται με καρδιακά ελλείμματα. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι μια υγιής γυναίκα τείνει να αποκτά υγιή παιδιά. Επίσης, είναι γνωστό ότι τα γενετικά ελλείμματα εκδηλώνονται τις πρώτες εβδομάδες μετά τη σύλληψη.

Στην περίπτωση των καρδιακών ελλειμμάτων, αυτό συμβαίνει τις πρώτες τέσσερις με επτά εβδομάδες. Συνεπώς, μια υγιεινή διατροφική συμπεριφορά πριν την επίτευξη της κύησης μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά» επισημαίνει ο δρ Μπότο.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...