Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Η έναρξη της ομιλίας! Πώς να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη του λόγου!


    <p><span style="font-size:14px;">Η έναρξη της ομιλίας δεν γίνεται αυθόρμητα αλλά είναι αποτέλεσμα των ερεθισμάτων που δέχεται το μωράκι σας από το περιβάλλον.</span></p>

Το περιβάλλον ακόμα και από τις πρώτες μέρες της ζωής του μπορεί να ευνοήσει ή να επιδράσει αρνητικά στην ανάπτυξη.

Τα παιδιά μαθαίνουν να μιλούν με τη μίμηση και οι τρόποι ανάπτυξης της ομιλίας εξαρτιούνται από τις διάφορες ευκαιρίες μίμησης που εμείς προσφέρουμε στο παιδί.

Το δέκατο μήνα της ζωής, πριν ακόμα είναι σε θέση να καταλάβει το όνομα των πραγμάτων που του δείχνουμε, μπορούμε να έχουμε τις πρώτες συνομιλίες, επαναλαμβάνοντας ήχους που βγάζει, επιβραβεύοντας με ένα γλυκό χαμόγελο τις προσπάθειές του να μιμηθεί και επαναλαμβάνοντας καμιά φορά μαζί με αυτό τη συλλαβή που προφέρει.

Το σημαντικότερο είναι να μιλάτε με το μωράκι σας με τρόπο γλυκό, στοργικό, προφέροντας τις λέξεις αργά, ειδικά τις στιγμές που το κρατάτε αγκαλιά ή το ταΐζετε ή το αλλάζετε.

Να προσπαθείτε να ονομάζετε τα πράγματα πολύ συχνά και επανειλημμένα όταν τα κοιτάζει ή τα δείχνει.

Όταν δείχνει ένα παιχνίδι να του το δίνουμε λέγοντάς του: "Θέλεις τη μπάλα;", "Να η μπάλα!", "Είναι ωραία αυτή η μπάλα!". Με αυτό τον στοργικό και απλό τρόπο το ενθαρρύνουμε σιγά σιγά να καταλάβει την αξία της λέξης, του δίνουμε δηλαδή να καταλάβει ότι είναι καλύτερα να προσπαθεί να κατονομάζει τα πράγματα παρά να τα δείχνει με το δάχτυλο.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...