Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Eπικίνδυνος ο πρόωρος τοκετός - Μέρος 2ο


    <p><span style="font-family:Verdana;"><span style="color:rgb(51,51,51);">Οι επιστήμονες παραδέχονται ότι κάποιες από τις καλύτερες ιδέες τους σχετικά με την πρόληψη του πρόωρου τοκετού δεν ήσαν αποτελεσματικές.</span></span></p>

Eνα φάρμακο γνωστό ως Ritodrine, το οποίο εγκρίθηκε από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), το 1980, σταματάει με επιτυχία τον πρόωρο τοκετό σε αρκετές γυναίκες αλλά οι μελέτες που ακολούθησαν έδειξαν ότι δεν έχει καμία επίπτωση στη υγεία του βρέφους ή στην επιβίωσή του.

Ακόμη και η θεραπεία όλων των μολύνσεων της μήτρας, ανεξαρτήτως πόσο ήπιες είναι αυτές, φαίνεται επίσης να μην επηρεάζει τον χρόνο του τοκετού – κάτι που υποδεικνύει ότι οι μολύνσεις αποτελούν μόνο ένα μέρος μιας μεγαλύτερης και περισσότερο πολύπλοκης διαδικασίας.

Αρκετοί επιστήμονες, πάντως, υποστηρίζουν ότι δεν θα μπορέσουν να εμποδίσουν τους πρόωρους τοκετούς αν προηγουμένως δεν απαντηθεί ένα θεμελιώδες ερώτημα. Πώς το σώμα της γυναίκας αποφασίζει ότι είναι ώρα να γεννήσει; Μια παρέμβαση των επιστημόνων παρέσχε αρκετές υποσχέσεις σε κλινικά πειράματα που έγιναν σε γυναίκες με ιστορικό πρόωρου τοκετού, οι οποίες δεν είχαν κανέναν άλλο επικίνδυνο παράγοντα.

Οι ερευνητές, χορηγώντας στις γυναίκες αυτές –με ένεση– προγεστερόνη μία φορά την εβδομάδα, μείωσαν κατά 30% την πιθανότητα να γεννήσουν πρόωρα. Οι ίδιοι εξακολουθούν να μην κατανοούν πλήρως πώς και γιατί λειτουργεί αυτή η παρέμβαση.

Ο πλακούντας παράγει αρκετή από αυτήν την ορμόνη, δεν φαινόταν λοιπόν πώς η προσθήκη λίγης ακόμη προγεστερόνης θα επέφερε μεγάλη διαφορά. Η θεραπευτική αγωγή αυτή δεν έχει μελετηθεί σε γυναίκες που κυοφορούσαν περισσότερα από ένα έμβρυα. Εδώ χρειάζεται προσοχή, καθώς κανείς δεν θέλει να επαναληφθούν τα προβλήματα που συνέβησαν με τη διαιθυλοστιλβεστρόλη (diethylstilbestrol, DES), ένα συνθετικό οιστρογόνο σε μορφή φαρμάκου το οποίο χορηγήθηκε τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 για την πρόληψη των πρόωρων τοκετών και απορρίφθηκε γιατί προκαλούσε μεταξύ άλλων ανωμαλίες στο αναπαραγωγικό σύστημα και ένα σπάνιο τύπο καρκίνου.

Αντίθετα από την DES, η προγεστερόνη έχει περισσότερες θετικές αναφορές σχετικά με την ασφάλειά της και δεν χορηγείται τις πρώτες ημέρες της εγκυμοσύνης όταν είναι περισσότερο πιθανό να συμβούν και γενετικές ανωμαλίες. Αυτό που η προγεστερόνη δεν έχει είναι ένα σημαντικό παράγωγο, καθώς το φάρμακο δεν προστατεύεται με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Αντίθετα, παράγεται συνήθως σε μικρές παρτίδες σε ορισμένα φαρμακεία.

Το ηθικό δίλημμα

Οποιοσδήποτε ανησυχεί για τη ζωή ενός πολύ πρόωρου μωρού ξέρει ότι το στοίχημα για τη ζωή του είναι πολύ υψηλό. Οι γιατροί μπορεί να διατηρήσουν στη ζωή ένα μικροσκοπικό μωρό με σοβαρή εγκεφαλική αιμορραγία ή με πνευμόνια τόσο εύθραυστα, που ακόμη και η ανάσα μπορεί να τα καταστρέψει. Πρέπει λοιπόν να εξακολουθήσουν την προσπάθειά τους; Αυτή είναι ηθική πλευρά του θέματος και ανεξαρτήτως τι απάντηση θα δώσει κάποιος, σίγουρα η καλύτερη λύση είναι να βρεθεί ένας τρόπος για να μειωθεί ο αριθμός των υπερβολικά πρόωρων τοκετών.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...